Acasă Actualitate Aquatim – o instituţie cu situaţie de invidiat

Aquatim – o instituţie cu situaţie de invidiat

DISTRIBUIȚI

Consumul casnic mediu zilnic de apă în Timişoara a fost de 122 litri pe om, se arată în Raportul pe anul 2009 al Aquatim. Cantitatea de apă facturată anul trecut a fost de  22.210.970 metri cubi. Reţeaua de apă în Timişoara este de 622,9 km şi este contorizată în totalitate (25.989 contoare). De asemenea, în oraşul de pe Bega, reţeaua de canalizare se întinde pe 530,14 kilometri, iar cantitatea de apă uzată evacuată a fost de 58.414.740 metri cubi, în 2009.

Nouă staţii de pompare a apei uzate

În anul 2009, specialiştii Aquatim au verificat 122 km de conducte şi au realizat peste 5.000 de curăţiri ale receptorilor stradali. Prin programul de mentenanţă corectivă, au avut loc aproximativ 7.600 de intervenţii pentru remedierea avariilor şi defectelor. În reţeaua de canalizare, există nouă staţii de pompare a apei uzate. Peste 80% din procesele de la staţiile de tratare sunt monitorizate şi controlate automat. De asemenea, în 2009, Aquatim a implementat un sistem automat de monitorizare a reţelei de apă, în care senzorii instalaţi pe conducte transmit date despre presiunile şi debitele de apă din reţea direct la dispecerat, pe un calculator. Alimentarea cu apă a Timişoarei este realizată din două surse: de suprafaţă şi de adâncime, prin trei staţii de tratare a apei – Bega, Urseni şi Ronaţ, care lucrează cu tehnologii moderne. Circa două treimi din apa distribuită consumatorilor provin de la Staţia de tratare a apei Bega. Restul necesarului de apă potabilă al oraşului este asigurat din surse subterane, prin staţiile Urseni şi Ronaţ.

330.000 de consumatori în Timişoara

Aquatim este operatorul regional al serviciilor publice de apă şi canalizare din oraşele Timişoara, Jimbolia şi Deta. În Jimbolia, reţeaua de apă este de 67,8 km, iar de canalizare, 8,7 km. În Deta, reţeaua de apă este de 22,6 km, iar de canalizare, 15,9 km. Şi oraşele Deta şi Jimbolia au staţii de tratare a apei din surse de adâncime. În Timişoara, sunt 330.000 de consumatori, în Jimbolia, 11.000, iar în Deta, 4.800. De asemenea, Aquatim a pregătit extinderea ariei de operare la nivelul întregului judeţ Timiş. Primul nivel de control al calităţii apei se realizează pe fluxul tehnologic, prin monitorizarea şi reglarea automată, din 10 în 10 secunde, a temperaturii, pH-ului, conţinutului de clor şi a turbidităţii. Al doilea palier de control este
asigurat de laboratoarele Aquatim, unde se testează zilnic peste 20 de parametri de calitate, înainte de pomparea în reţeaua de alimentare. Din reţeaua de distribuţie se prelevează şi se analizează, săptămânal, probe de apă potabilă, de la 34 de puncte de control din oraş, stabilite de comun acord cu Inspectoratul de Sănătate Publică Timiş, pentru 20 de parametri de calitate.  “Astăzi, ne găsim într-o situaţie invidiată pe piaţa serviciilor publice: nu ne-am redus activitatea, am menţinut toţi salariaţii şi am reuşit creşterea indicatorilor financiari”, a precizat Ilie Vlaicu (foto), directorul Aquatim.

Comentarii

comentarii