Acasă Eveniment Aradul s-a înfrățit cu orașul belgian Heist-op-den-Berg

Aradul s-a înfrățit cu orașul belgian Heist-op-den-Berg

DISTRIBUIȚI

Aradul s-a înfrățit cu orașul belgian Heis-op-den-Berg, protocolul de înfrățire fiind semnat în Belgia de primarul Gheorghe Falcă și primarul orașului belgian, Luk Vleugels. „Am avut surpriza să descopăr în registrele bisericii catolice din Aradul Nou că o parte dintre enoriaşii colonizaţi pe timpul lui Karl al VI lea, Maria Thereza sau Joseph al II-lea, proveneau chiar din Belgia şi Luxemburg, controlate din 1713 de Curtea Habsburgică. Acum aproape trei secole, 202 strămoşi de-ai dumneavoastră cu sânge belgian s-au aşezat alături de populaţia autohtonă, pe teritoriul Aradului de astăzi. Iată că există între noi legături mai vechi decât ne-am fi aşteptat. Ceea ce au început în urmă cu sute de ani strămoşii noştri, continuăm astăzi, acum,” a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
La solemnitate a fost prezent și ambasadorul României în Belgia, Ovidiu Drânga. Filarmonica de Stat din Arad a susținut, sâmbătă seara, imediat după momentul festiv al semnării documentelor de înfrățire dintre cele două localități, un apreciat concert simfonic la Centrul Cultural din Heist-op-den-Berg, în repertoriu fiind Rapsodia Română de George Enescu, Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven și Concertul nr. 5 pentru pian de același autor.
Prezența arădeană în Belgia a fost completată de reprezentanți ai mediului de afaceri, în frunte cu Nicolae Băcanu, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, care au participat la un seminar economic în orașul belgian. Primarul Gheorghe Falcă a prezentat belgienilor potențialul Aradului și a vorbit despre un pol de dezvoltare Timișoara-Arad dar și despre oportunitățile oferite de piața fostei Iugoslavii în perspectiva așteptatei aderări a Serbiei la UE. „Polul Arad-Timişoara a luat în calcul mişcarea mărfurilor de la est la vest şi a identificat locaţii pentru logistică, pentru transportul mărfurilor pe calea ferată, dar şi pe cale aeriană. În anul 2010, deşi România a avut scădere economică, Aradul şi Timişoara au avut creştere economică pentru că cele două oraşe au oferit infrastructură şi forţă de muncă şi firmele şi-au relocat afacerile în cele două oraşe,” a explicat Gheorghe Falcă. De asemenea, el le-a vorbit belgienilor despre etapa de reindustrializare pe care trebuie să o parcurgă țările Uniunii Europene, pentru a învinge problemele economice cu care se confruntă.
 

Comentarii

comentarii