Acasă Actualitate Aromânii – atac la suveranitatea naţională?

Aromânii – atac la suveranitatea naţională?

DISTRIBUIȚI

Pretenţile aromânilor de „minoritate”, spulberate la Timişoara

Organizatorii unui congres internaţional destinat dialectelor ce se vorbesc în România au strâns semnături pe o scrisoare deschisă împotriva liderilor aromânilor. Evenimentul „Aromânii, istroromânii, meglenoromânii – ieri şi azi” desfăşurat sâmbătă, la Timişoara, s-a lăsat cu scântei, după ce liderul aromânilor din Banat, Stelian Toza, a venit la tribună pentru a-şi spune părerea despre scrisoarea organizatorilor.

Toza, dezarmat de istorici

Profesori universitari, istorici şi specialişti în lingvistică l-au atacat din toatre direcţiile pe Toza. „Există drepturile omului, există o constituţie, noi nu avem dreptul să cerem să fim o minoritate?”, a spus liderul aromânilor din Banat. A fost bombardat din toate părţile de întrebări încuietoare şi atacuri pe care nu a reuşit să le pareze. Stelian Toza avea altceva în minte… Peste, doar câteva ore, la Dudeştii Noi, avea întâlnire cu electoratul, pentru a obţine un nou mandat în fruntea aromânilor din Banat. Organizatorii congresului de la Timişoara s-au arătat extrem de iritaţi, de iniţiativa unui deputat aromân care a dat în judecată statul pentru ca aromânii să fie recunoscuţi ca minoritate în România. Cei prezenţi la eveniment au conceput o scrisoare deschisă pe care o vor trimite cu zeci sau sute de semnături de susţinere, preşedintelui României, primului ministru, preşedintelui Senatului şi al Camerei Deputaţilor, lui Crin Antonescu şi lui Victor Ponta.

Scrisoare anti-Canacheu

Costică Canacheu, aromânul care a ajuns deputat PD-L, este preşedintele Comisiei pentru Apărare a României. Către el au fost îndreptate toate nemulţumirile. „Dat fiind faptul că Costică Canacheu îndeplineşte funcţia de şef al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, considerăm că acţiunea întreprinsă în scopul recunoaşterii identitare fără suport istoric şi lingvistic aduce atingere identităţii româneşti, securităţii şi chiar suveranităţii naţionale. (…) Nu putem încuraja apetenţele apatride, procesomania şi negarea adevărurilor ştiinţifice”, spun semnatarii scrisorii deschise. La eveniment a fost citită şi o altă scrisoare. De această dată adresată de Principesa Margareta a României organizatorilor evenimentului de la Timişoara. Principesa tranşează clar problema aromânilor din România în doar câteva rânduri. „Prin această întâlnire, ne vom reaminti că dialectele aromân, istroromân şi meglenoromân sunt părţi ale limbii române, iar cei care le vorbesc sunt români de la sudul Dunării”, spune principesa Margareta. Aromânii sunt însă de neschimbat… „Nu ne interesează ce zic lingviştii şi profesorii universitari, noi suntem aromâni în sufletul nostru”, spune Stelian Toza, liderul aromânilor din Banat.

Comentarii

comentarii