Acasă Cultura Art Encounters. Expoziție internațională la Timișoara

Art Encounters. Expoziție internațională la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Fundația Art Encounters Timișoara prezintă prima expoziție din România dedicată artiștilor macedoneni Yane Calovski și Hristina Ivanoska, cunoscuți la nivel internațional, care trăiesc la Skopje și la Berlin.

IF A STORY IS PRESENT / DACĂ O POVESTE SE IVEȘTE este curatoriată de Diana Marincu și include o selecție de lucrări recente atât individuale, cât și colaborări ale celor doi artiști, precum și o instalație colectivă nouă, realizată de un grup de tineri artiști emergenți din Timișoara, care au participat la mentoratul desfășurat între mai-iulie anul acesta: Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș și Mihai Toth.

Expoziția DACĂ O POVESTE SE IVEȘTE pornește de la un nucleu de lucrări dezvoltate de-a lungul ultimilor cinci ani în relație cu teoria Open Form, una dintre cele mai experimentale abordări ale instrumentelor pe care arta și arhitectura le deține, concepute de arhitectul polonez Oskar Hansen. Flexibilitatea, participarea colectivă, activarea unui „fundal perceptiv” și expresia individuală sunt câteva dintre elementele de ghidaj conceptual și pedagogic pe care acesta le-a propus.

Artiștii Yane Calovski și Hristina Ivanoska duc mai departe principiile teoretice inspirate de Hansen și, folosindu-se de exerciții vizuale și textuale, se concentrează pe structura invizibilă a societății și propun o extindere a cadrului instituțional și artistic spre o viziune asupra orașului și a indivizilor ca părți componente diverse.

Această perspectivă este în măsură să creeze un țesut elastic și non-ierarhic, oferind câteva direcții conceptuale ale expoziției prin explorarea descentralizării ideilor utilizând limbajul tipografic formal și cromatic pe care l-au creat.

Proiectul nerealizat al muzeului de artă din Skopje, pentru care Hansen imaginase o structură modulară cu multiple împăturiri și expandări, reprezintă o altă referință conceptuală puternică. Pe de altă parte, expoziția prezintă lucrări referitoare la munca manuală și la formele de cunoaștere, interpretare și reprezentare ale strategiilor narative, care sunt activate în raport cu politicile memoriei și uitării, ale istoriilor fragmentate și ale spațiilor imaginare, fictive.

Design grafic: Karina Isar

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Comentarii

comentarii