Acasă Actualitate Astmul broșnic, boala care afectează anual peste 250 de milioane de oameni...

Astmul broșnic, boala care afectează anual peste 250 de milioane de oameni din întreaga lume

DISTRIBUIȚI
FOTO medicover.ro

În fiecare zi de marți a lunii mai se aniversează Ziua Mondială a Astmului bronșic. Este cea mai frecventă boală cronică din rândul copiilor. Educația pacientului este extrem de importantă în gestionarea acestei boli. Trebuie înțeles factorul declanșator și modul de administrare a medicamentelor care pot ajuta la controlul bolii.

La nivel de 2019-2020, astmul broșnic a afectat aproximativ 270 de milioane de oameni și a provocat aproape jumătate de milion de decese. Treegerii pot fi variați, de la diferiți alergeni – și acum, în această perioadă, o să ne izbim din ce în ce mai mult de acest subiect, diferite infecții respiratorii și poluanții cu care ne confruntăm”, a declarat medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

Criza de astm este cauzată de obstrucția bronhiilor. Pacienții astmatici au bronhii inflamate în mod constant și în prezența unor stimuli diferiți, numiți declanșatori, această inflamație de bază crește considerabil, ducând la obstrucție pe scară larga.

Din păcate, astmul din copilărie nu poate fi vindecat și simptomele pot continua până la vârsta adultă. Dar cu tratamentul potrivit, se pot gestiona simptomele și, de asemenea, se poate preveni deteriorarea plămânilor în crestere.

“Dacă luăm tratamentul, bronșia revine la normal, nu mai este această bronho costricție, pacientul respiră normal. Cel mai important în tratamentul astmului bronșic este că pacienții asmatici trebuie să aibă o viață normală. Trebuie să fie sănătoși, să facă inclusiv sport de performanță”, a mai spus Cristian Oancea.

Medicii diagnosticheaza astmul cu ajutorul spirometriei, care măsoară cât de mult aer poate respira pacientul și cât de repede. Un alt test al funcției pulmonare este testul de provocare bronșică. Folosind spirometria, acest test măsoară reacția plămânilor la anumite provocări, cum ar fi exercițiile fizice sau expunerea la aer rece.

Comentarii

comentarii