Acasă Economic Atenţie mare când semnaţi contractele de muncă în străinătate

Atenţie mare când semnaţi contractele de muncă în străinătate

DISTRIBUIȚI

angajariUn semnal de alarmă a fost tras, vineri, de Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, care spune că foarte muţi oameni care cred că pierd şansa vieţii de a prinde un loc de muncă în străinătate, semnează contractele cu firmele recrutoare de forţă de muncă şi… pierd. După care, fac coadă la ITM şi pe la Poliţie să depună plângeri că au fost înşelaţi.
În judeţul Timiş sunt 59 de firme care lucrează pe acest specific, de recrutarea şi plasarea forţei de muncă în străinătate.
„Ne confruntăm cu probleme mai deosebite, în sensul că recrutează foarte multe persoane şi ulterior trimit foarte puţine persoane în străinătate. Noi verificăm, facem controale la aceste firme, dar contractele de acest fel sunt foarte bine întocmite, cu jurişti buni şi cu avocaţi buni, iar oamenii nu citesc atent până la capăt acest contract. Atenţie! În subsolul paginii, cu litere foarte mici, sunt trecute clauzele care-i dezavantajează pe cei care vor să lucreze în străinătate. În anul 2015, de exemplu, am avut 1.860 de sesizări şi o bună parte dintre ele vizează această problemă”, a afirmat Pavel Kasai, şeful ITM Timiş.
Kasai a mai spus în colegiul prefectural că de la începutul anului 2016 s-au efectuat 1.537 de controale, 53 de persoane fiind depistate că lucrează fără forme legale de angajare (muncă la negru) şi au fost aplicate 1.210 sancţiuni, din care 1. 068 de avertismente şi 142 de amenzi în valoare totală de 916.200 de lei.
„Trendul muncii la negru este descrescător faţă de anii precedenţi, dar au fost depistaţi 31 de angajatori care practicau munca la negru şi au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 460.000 de lei”, a mai spus acesta.

Comentarii

comentarii