Acasă Sănătate Atenționare DSVSA: Timișul se confruntă cu o maladie mortală –Leucoza! Luați măsuri!

Atenționare DSVSA: Timișul se confruntă cu o maladie mortală –Leucoza! Luați măsuri!

DISTRIBUIȚI

vacarii din timis la usamvbDirecția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș atrage atenția că Timișul se confruntă cu o maladie ucigătoare: Leucoza, care poate nimici întregul efectiv de animale dintr-o fermă, dacă nu este  descoperită și tratată.
 Medicii veterinari au început recoltarea de sânge de la bovine pentru analize. “E o maladie pe care nu o vezi în prima fază și afectează cele mai performante animale. Avem leucoză în Timiș. De aceea fermierii trebuie să fie foarte atenți, fiindcă după recoltarea de sânge, urmează tuberculinarea. Dacă se va face această operațiune înainte, riscul crește de răspândire a bolii. Dacă aveți un singur animal cu leucoză în fermă, iar medicul a împuns cu urechea cu seringa de tuberculinare virusul va fi răspândit la toate vacile”, a explicat dr. Adrian Popa, șeful DSVSA Timiș, la întâlnirea de săptămâna trecută de la USAMVB, cu crescătorii de vaci din cadrul Asociației Crescătorilor de Bovine Narcisa Timișoara, condusă de Coraș Ardelean.
De asemenea, Florin Faur, directorul APIA Timiș, le-a atras atenția fermierilor că există anumite reguli care trebuie respectate. Este foarte important ca înainte de a solicita și primi niște bani, fermierul trebuie să pună lucrurile în regulă. Fiindcă cel mai frustrant atât pentru funcționarul APIA este să dea banii, apoi să trebuiască să îi recuperezi de la om. “Fermierul s-a bucurat că a primit banii apoi se face foc și pară când trebuie să îl anunțăm că trebuie să îi înapoieze. Eu de 11 ani sunt în această instituție și am căutat întotdeauna să învăț din greșeli. Întotdeauna am încercat să mă adaptez fiecărui om pentru ca să înțeleagă ceva de la mine, atunci când îi explic o anumită situație. Sunt multe cuvinte in domeniu greu de înțeles. Prin urmare, dacă aveți o problemă pe o cerere nu ezitați să vă sunați responsabilul, fiindcă el se ocupă de situație. Sunt unii fermieri care sună directorul. Nu mă deranjează prea tare, dar sunt mulți care mă înjură că nu le răspund la telefon, însă când sunt la o întâlnire din respect pentru un grup de oameni nu răspund la telefon, poate să fie oricine în țara asta. De aceea vă rog un lucru. Nu fug de nimeni nu mă ascund de nimeni, dar nu toată ziua stați pe mine nici în instituție, nici în piețe. Vă rog ca înainte de a face pașii următori vorbiți cu cel care se ocupă de cererea dumneavoastră”, a fost mesajul lui Faur către fermieri. Nicolae Oprea, șeful Comisiei de Agricultură din Consiliul Județean Timiș, a atras atenția că modul actual de atribuire a pășunelor dăunează mult crescătorilor de animale, de aceea actualul ministru, Petre Daea, este rugat să intervină pentru a rezolva problema. “Este o chestiune complicată care nu a fost atinsă la nivel înalt – nici la nivel județean, nici la Ministerul Agriculturii. Legislația privind atribuirea pășunelor și modul de concesionare și închiriere sunt foarte proaste și  defectuoase. Nu se poate împărți pășunea unei localități gestionată de un consiliu local pe bază de licitație publică. Este o aberație.”, a spus Oprea.

Comentarii

comentarii