Acasă Actualitate Au aprins lumânări pe scările Catedralei Mitropolitane Timişoara, în cinstea martirilor

Au aprins lumânări pe scările Catedralei Mitropolitane Timişoara, în cinstea martirilor

DISTRIBUIȚI

Zeci de timişoreni cu torţe în mâini, în frunte cu pastorul reformat Laszlo Tokes şi mai mulţi preoţi, au aprins lumânări pe scările Catedralei Mitropolitane din centrul Timişoarei, vineri, 18 decembrie, la ora 17.30, acolo, unde cu 20 de ani în urmă, în seara zilei de 18 decembrie 1989, mai mulţi timişoreni au fos împuşcaţi de forţele represive ceauşiste, fiindcă au avut curajul să se ridice împotriva dictaturii comuniste. Procesiunea a plecat din Piaţa Maria (Str. Timotei Cipariu, nr. 1), din faţa Bisericii Reformate, de unde a pornit şi Revoluţia din Timişoara.
“Revoluţia a pornit din faţa Bisericii Reformate acum 20 de ani, iar în întunericul dictaturii s-a făcut lumină. Românii şi noi toţi ne-am deşteptat aşa cum zice poetul “Ne-am ridicat în picioare”. Dar de atunci ne-am adormit iarăşi şi ne-au întors din drumul spre schimbarea regimului, însă nu ne putem lăsa împinşi înapoi. Acesta este mesajul principal al aniversării celor 20 de ani de la Revoluţia din 1989 –să continuăm revoluţia, în mod paşnic şi schimbarea de regim”, a declarat Tokes.

Oraşul Timişoara primul oraş liber

După ce au fost aprinse candelele, procesiunea s-a îndreptat spre Opera Timişoara, unde a avut loc Concertul "Requiem" de Giuseppe Verdi – spectacol susţinut de Orchestrele şi Corurile reunite ale Filarmonicii şi Operei din Timişoara, cu imagini oferite de TVR Timişoara şi texte de Viorel Marineasa şi Herta Muller (câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2009), sub coordonarea artistică a directorului Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, Dirijor: Guillermo Garcia Calvo. Şi-au dat concursul actori de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara, de la Teatrul German de Stat Timişoara şi de la Teatrul Maghiar de Stat Timişoara “Csiky Gergely”, cu participarea extraordinară a lui Victor Rebengiuc de la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacol transmis în direct de TVR Timişoara, TVR 3 şi Radio Timişoara. Amintim că Partidul Popular European i-a acordat pastorului Tokes Premiul „Robert Schuman”, apoi, Ungaria i-a oferit Premiul „Petofi Sandor”, iar din partea României a primit Ordinul Steaua României. Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 10, va avea loc simpozionul dezbatere „Revoluţia Română din decembrie 1989 – fapte, semnificaţii şi implicaţii” – ediţia 20, partea a-II-a, organizat de către Asociaţia "Victoria" a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara, iar duminică, 20 decembrie,
de la ora 10, va avea loc Adunarea festivă dedicată declanşării Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi proclamării oraşului Timişoara ca oraş liber, în cadrul aceleiaşi revoluţii, în Sala mare de Consiliu a Consiliului Judeţean Timiş, organizată tot de către Asociaţia „Victoria" a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara, iar de la ora 12.30, va fi moment aniversar dedicat constituirii Frontului Democratic Român şi declanşării Revoluţiei Române din decembrie 1989 (cu tragerea sirenelor, timp de 3 minute) în foaierul central al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Timişoara.
"Pe urmele martirilor şi a cenuşii eroilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie" este deplasarea tradiţională organizată anual de către Urmaşii Eroilor Revoluţiei şi membrii Memorialului Revoluţiei Timişoara la Bucureşti, unde  vor depune coroane, vor spune rugăciuni, colinde şi vor aprinde lumânări în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei (monument), Crematoriul Cenuşa, Cimitirul Eroilor Bucureşti, monumentul şi gura de canal de la Popeşti-Leordeni, unde a fost aruncată cenuşa a 41 de martiri timişoreni şi se va oficia şi o slujbă religioasă.
 

Comentarii

comentarii