Acasă Actualitate Au debutat zilele Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara. Când se va face...

Au debutat zilele Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara. Când se va face transplant cardiac?

DISTRIBUIȚI

Joi 24 octombrie, au debutat zilele Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, cu mai multe manifestări, printre care o gală la Opera Națională Timișoara, de la ora 18.30, și conferința științifică Timișoara CardioCulture, în Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, în perioada 25-26 octombrie.

IBCT sărbătorește 26 de ani de la înființare, în 2019.

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Dan Gaiță a atras încă un semnal de alarmă, fiindcă jumătate din decesele zilnice din România se datorează bolilor cardiovasculare, iar 90% sunt din cauza aterosclerozei.

Dr. Gaiță atenționează că această boală este prevenibilă, în proporție de 80%, dar este și tratabilă. Medicii de la IBCV Timișoara fac în fiecare zi toate procedurile complete. Mesajul doctorilor este că starea de sănătate cardiovasculară a omului ține de sistemul imunitar. Medicii salvează vieți și le prelungește cu 10 ani. Cu atât a crescut speranța de viață în ultimii ani, în țările cu tradiție din Occident, datorită abordării complete din sistemul medical. De aici, 7-8 ani se datorează cardiologilor.

”Scăderea mortalității se datorează civilizației unei comunități, a modului în care fiecare înțelege să pună preț pe viața lui, să aplice măsuri simple: mișcare, alimentație, control periodic la medic și fără fumat, apoi, dacă e cazul, omul ajunge la medici să fie tratat, în caz de boală.

Din păcate, în continuare în România, speranța de viață este mai mică cu câțiva ani decât în vestul Europei. Contează ce sistem de sănătate ai ca să fii sănătos. În același timp contează să ai o comunitate sănătoasă din punct de vedere social, cultural, economic. Cum scădem decalajul cu Vestul? Noi, cardiologii, l-am redus. Niciodată nu am fost mai puternici ca acum. Sistemul medical al cardiologiei la IBCV Timișoara e la nivelul Occidentului”, a spus prof. univ. Dr. Dan Gaiță.

IBCV Timișoara are 500 de angajați, 182 de paturi și oferă servicii medicale complete în domeniul cardiologiei, la standarde europene. În plus aici există activitate științifică și de cercetare de nivel înalt, de aceea unitatea medicală este definită ca institut.

IBCV Timișoara este unicul institut de orice profil medical din zona de vest a României. Deservește peste 2 milioane de cetățeni, dar de fapt este o instituție de importanță națională. Anul trecut când au fost evoluați toți pacienții externați, s-a constatat că toate cele 41 de județe ale României au avut pacienți la IBCV Timișoara.

Institutul are și un rol strategic. Deservește o arie și un teritoriu foarte mari. Este o instituție foarte importantă și realizează lucruri foarte importante și de aceea, medicii susțin că spitalul are nevoie de sprijinul întregii comunități locale și regionale. Volum de muncă este foarte mare.

În 2018, au fost externați peste 8.500 de pacienți. Aici se derulează 15 programe naționale de sănătate. În 2018, au fost introduse patru proceduri noi, care se aplică numai în marile centre medicale din Occident.

”Suntem competitivi, facem lucruri foarte bune. Avem medici și personal mediu de excepție. Suntem un spital al porților deschise. Din totalul cazurilor, 45% reprezintă urgențe care vin toate județele din zonă. Tratăm toate cazurile de infarct miocardic acut în primele 12 ore din regiunea de vest.

Suntem singurii care avem un serviciu de permanență. Numai în 2018 am tratat 1.100 de pacienți cu infarct miocardic acut. Asta înseamnă că avem un sistem care funcționează foarte bine la IBCV Timișoara. Avem cea mai bună chirurgie cardiacă din România. Suntem singurul institut din România care are și o secție de recuperare cardiovasculară”, a spus conf. univ. dr. Luca Tudor, managerul institutului.

Un proiect mare de viitor este înființarea compartimentului de chirurgie cardiacă pediatrică. ”Am făcut pași foarte mari și ne apropiem de final. A fost un proces dificil. Avem spațiile de cazare, blocul operator modern și avem și banii. Am primit fonduri de investiții de la Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea a fost primul ministru al Sănătății care a înțeles nevoile noastre și ne-a ajutat financiar. Am adus și bani europeni. Până în primăvara anului 2020, vom începe să operăm copii la Timișoara pe cord.  Noi trimitem la training medici chirurgi tineri să se formeze în Italia pe chirurgie pediatrică cardiacă. Ne-au sprijinit și parlamentarii din Timiș. Mulțumim medicului Biancăi Gavriliță, din Comisia de sănătate din Parlamentul României pe această cale.

Mai avem un proiect mare pe care tot cu tenacitate îl vom urmări și îl vom pune în practică. Vrem să facem transplant cardiac la IBCV Timișoara”, a mai spus conf. univ. dr. Luca Tudor.

Comentarii

comentarii