Acasă Eveniment “Au fost mai mulţi morţi în Revoluţia de la Timişoara!”

“Au fost mai mulţi morţi în Revoluţia de la Timişoara!”

DISTRIBUIȚI

Susţine Pompiliu Alămorean (foto), primul primar ales al Timişoarei Libere (13 ian – 7 aug 1990). La revoluţia din Timişoara au murit 112 persoane, 392 au fost rănite, iar peste 850 au fost arestate în Penitenciarul Popa Şapcă Timişoara.
Miercuri, 16 decembrie, 2009, timişorenii sunt aşteptaţi în Piaţa Maria din Timişoara cu lumânări în mâini, în faţa casei pastorului Laszlo Tokes, după 20 de ani, pentru a retrăi primele momente ale declanşării revoluţiei din Timişoara, în 16 decembrie 1989. Vor fi oprite tramvaiele în mod simbolic, chiar de către revoluţionarul Dan Zăgănescu, primul care s-a urcat pe tramvai în decembrie 1989, şi a strigat că nu îi este frică de Securitatea lui Ceauşescu, după ce şi-a strigat propriul nume. Un tramvai-muzeu cu fotografii din acele zile va fi condus chiar de vatmanul din acea vreme. Vor avea loc rugăciuni şi colinzi.
După cum se ştie, în 1989, timp de şase zile, 16 –22 decembrie, timişorenii au luptat singuri. La revoluţia din Timişoara au murit 112 persoane, 392 au fost rănite, iar peste 850 au fost arestate în Penitenciarul Popa Şapcă Timişoara.  
Revoluţia din Decembrie 1989 a izbucnit împotriva regimului comunist şi a dictaturii ceauşiste, iar cei care au avut curajul să demonstreze pe străzile Timişoarei, sub ameninţarea armelor, au fost, în primul rând, tinerii. Ei au scandat “Jos comunismul!”, “Libertate!”, Jos Ceauşescu!”, “Noi suntem poporul!” sau “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”.
Pompiliu Alămorean, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei din Decembrie 1989, susţine că, de fapt, sunt mult mai mulţi morţi, fiindcă în registrele primăriei sunt înregistraţi numai morţii cu domiciliul în Timişoara, iar maramureşenii, moldovenii şi oltenii care lucrau aici nu sunt înregistraţi, nici cei din rândurile celor 35.000 de navetişti din judeţ. “Puteţi să credeţi că cei 41 de asasinaţi, ale căror cadavre au fost furate din Morga Spitalului Judeţean Timişoara, au fost duse şi arse la Crematoriul “Cenuşa” din Bucureşti, iar cenuşa le-a fost aruncată la canal? Acum, la 20 de ani, făptuitorii trăiesc printre noi. Loviturile de stat ale armatei şi securităţii au fost devansate de revolta maturizată în revoluţie a celor 200.000 de timişoreni care s-au declarat liberi la 20 decembrie 1989. Că în aer plutea liberul spirit al Timişoarei şi nu vreo lovitură de stat este martor şi 11 martie 1990, cu a sa Proclamaţie de la Timişoara, cu celebrul Punct 8. Să scăpăm de frică şi de constrângere. Comunismul s-a născut pe Neva şi a murit pe Bega”, spune Alămorean, citându-l pe marele profesor timişorean Eduard Pamfil.

Comentarii

comentarii