Acasă Actualitate Au mai rămas 30 de şcoli fără autorizaţie sanitară, în Timiş

Au mai rămas 30 de şcoli fără autorizaţie sanitară, în Timiş

DISTRIBUIȚI

scoalaÎncepe anul şcolar şi nu toate şcolile sunt pregătite aşa cum trebuie să-şi primească elevii în bănci. Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, spune că în unele unităţi de învăţământ, pentru că e vorba şi de şcoli şi de grădiniţe, problemele s-au mai remediat, iar pe „lista neagră” a şcolilor şi grădiniţelor fără apă potabilă sau wc (măcar în curte) au mai rămas 30 de astfel de unităţi.

O comisie formată la nivelul Instituţiei Prefectului a verificat starea igienico-sanitară a clădirlor, asigurarea apei potabile, starea grupurilor sanitare şi altele. Comisia a fost formată din reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și ai Instituției Prefectului – Județul Timiș. Comisia are ca atribuții verificarea și controlul stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș, pentru începerea anului școlar 2013 – 2014. „Au ma rămas încă 30 de şcoli şi grădiniţe care nu au autorizaţie sanitară. Sunt probleme care nu se pot rezolva imediat. S-a transmis primăriilor să rezolve aceste probleme. Se caută împreună cu consiliul judeţean o cale de a rezolva aceste probleme”, spune prefectul.

S-a verificat starea igienică a sălilor de clasă

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a verificat autorizația sanitară, lucrările de igienizare și dezinfecție, lucrările de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare şi asigurarea transportului școlar cu microbuze, la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş a avut următoarele atribuţii de control în această comisie: verificarea clădirii, dacă au fost efectuate lucrări de igienizare sau reabilitare; asigurarea apei potabile (foraj sau rețea); starea igienico – sanitară a grupurilor sanitare (latrine) și numărul lor; starea igienică a sălilor de clasă (igienizare, cubaj, mobilier, paviment, iluminat, încălzire); gestionarea reziduurilor menajare (rampă amenajată, mod de colectare și evacuare a acestora); aprovizionarea cu materiale de curățenie și dezinfecție; examene medicale: cadre didactice, personal de îngrijire. Blocul alimentar: circuite funcționale, starea igienico – sanitară, examene medicale periodice, cursuri igienă pentru personalul care lucrează în blocul alimentar, asigurarea lanțului frig (dotare cu termometre și grafic de temperatură), avizare meniuri zilnice de către dietetician/asistent medic cabinet școlar.

S-a verificat dacă alimentele sunt păstrate în condiții adecvate

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a verificat condițiile sanitare veterinare de funcționare a cantinelor școlare; respectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală; trasabilitatea alimentelor; păstrarea alimentelor în condiții adecvate, menite să prevină degradarea și să evite contaminarea; respectarea lanțului frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru evitarea unui potențial risc pentru populație; modul în care produsele recepționate în unitate sunt ambalate și etichetate; condițiile de transport; sistemul de colectare a deșeurilor alimentare; programele de autocontrol referitoare la recoltarea de probe de materii prime, produs finit, apă, teste sanitație.

 

Comentarii

comentarii