Începe anul şcolar şi nu toate şcolile sunt pregătite aşa cum trebuie să-şi primească elevii în bănci. Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, spune că în unele unităţi de învăţământ, pentru că e vorba şi de şcoli şi de grădiniţe, problemele s-au mai remediat, iar pe „lista neagră” a şcolilor şi grădiniţelor fără apă potabilă sau wc (măcar în curte) au mai rămas 30 de astfel de unităţi.
O comisie formată la nivelul Instituţiei Prefectului a verificat starea igienico-sanitară a clădirlor, asigurarea apei potabile, starea grupurilor sanitare şi altele. Comisia a fost formată din reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și ai Instituției Prefectului – Județul Timiș. Comisia are ca atribuții verificarea și controlul stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș, pentru începerea anului școlar 2013 – 2014. „Au ma rămas încă 30 de şcoli şi grădiniţe care nu au autorizaţie sanitară. Sunt probleme care nu se pot rezolva imediat. S-a transmis primăriilor să rezolve aceste probleme. Se caută împreună cu consiliul judeţean o cale de a rezolva aceste probleme”, spune prefectul.
S-a verificat starea igienică a sălilor de clasă
Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a verificat autorizația sanitară, lucrările de igienizare și dezinfecție, lucrările de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare şi asigurarea transportului școlar cu microbuze, la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş a avut următoarele atribuţii de control în această comisie: verificarea clădirii, dacă au fost efectuate lucrări de igienizare sau reabilitare; asigurarea apei potabile (foraj sau rețea); starea igienico – sanitară a grupurilor sanitare (latrine) și numărul lor; starea igienică a sălilor de clasă (igienizare, cubaj, mobilier, paviment, iluminat, încălzire); gestionarea reziduurilor menajare (rampă amenajată, mod de colectare și evacuare a acestora); aprovizionarea cu materiale de curățenie și dezinfecție; examene medicale: cadre didactice, personal de îngrijire. Blocul alimentar: circuite funcționale, starea igienico – sanitară, examene medicale periodice, cursuri igienă pentru personalul care lucrează în blocul alimentar, asigurarea lanțului frig (dotare cu termometre și grafic de temperatură), avizare meniuri zilnice de către dietetician/asistent medic cabinet școlar.
S-a verificat dacă alimentele sunt păstrate în condiții adecvate
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a verificat condițiile sanitare veterinare de funcționare a cantinelor școlare; respectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală; trasabilitatea alimentelor; păstrarea alimentelor în condiții adecvate, menite să prevină degradarea și să evite contaminarea; respectarea lanțului frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru evitarea unui potențial risc pentru populație; modul în care produsele recepționate în unitate sunt ambalate și etichetate; condițiile de transport; sistemul de colectare a deșeurilor alimentare; programele de autocontrol referitoare la recoltarea de probe de materii prime, produs finit, apă, teste sanitație.