Acasă Eveniment Au plecat în Occident 2.800 de medici şi vor fi deblocate tot...

Au plecat în Occident 2.800 de medici şi vor fi deblocate tot atâtea posturi, din august

DISTRIBUIȚI

Din Timiş, 394 medici au solicitat certificate profesionale colegiului medicilor pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, în anul 2011, iar în primele trei luni ale anului 2012, 83 de medici. Prof. dr. Lazăr Fulger, şeful Clinicii II, a precizat că situaţia la Spitalul Judeţean Timişoara a ajuns atât de gravă, din cauza lipsei de personal, încât medicii se ocupă de instrumente, fiindcă instrumentarele au plecat să muncească în clinicile private. Timişul – pe locul III la exodul medicilor

Amintim că Timişul s-a situat pe locul trei, după Bucureşti (733) şi Cluj (427), la exodul medicilor, în 2011. În 2010, au plecat 2.772. Numai la Spitalul Judeţean Timiş este nevoie de sute de medici şi personal auxiliar. Deşi necesarul de personal medical în spitale este mult mai mare, aproape 2.800 posturi din sistemul sanitar vor fi deblocate, în a doua jumătate a lunii august, la nivel naţional – posturile vizează personalul de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile sanitare din reţeaua MS şi unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.
Din cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate la nivel naţional, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistenţilor medicali şi 928 posturi pentru personal auxiliar (infirmieri, ambulanţieri, brancardieri etc). “Este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar, deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Deficit mare de personal medical

Măsura va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va încheia perioada de dezbatere publică şi va fi aprobat de Guvernul României.
Această măsură urmăreşte diminuarea deficitului de personal deja existent în sistemul sanitar. Pe parcursul a trei ani, un număr de 21.216 posturi au fost vacantate, iar în prima jumătate a anului 2012 s-au vacantat un număr de 2.766 posturi, astfel creându-se un spaţiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activează în unităţile sanitare. Reamintim că, în primăvara acestui an, MS a mai deblocat 500 de posturi în sistemul sanitar atât în unităţile din reţeaua proprie, cât şi în cele care sunt administrate de autorităţile locale. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt în curs de desfăşurare.
Primele trei ţări alese de medici ca destinaţii în 2011 sunt: Germania (835), Marea Britanie (611), Franţa (560). În privinţa specializărilor, prima specializare este medicina de familie-medicina generală – 843, urmată de chirurgia generală – 155.

 

Comentarii

comentarii