Acasă Economic Au produsele Coca-Cola, Jacobs şi Nescafe, de pe rafturile din România, „calitate...

Au produsele Coca-Cola, Jacobs şi Nescafe, de pe rafturile din România, „calitate inferioară”?

DISTRIBUIȚI

De aproape 20 de ani, de când produsele occidentale au intrat în România, şi românii au avut voie să iasă din ţară, comparaţia dintre produsele vândute la noi şi ceea ce se găseste în magazinele din vest a fost întotdeauna clară: la ei totul are la gust. Diferenţa a fost speculată chiar şi de creatorii de reclame, care lăudat produsele importate. Chiar dacă toţi suntem convinşi că, spre exemplu, în Germania Coca Cola are un alt gust, mai bun, până acum a lipsit… dovada. Acum o avem. 

Conform unui studiu realizat de Asociaţia consumatorilor din Slovacia, multinaţionalele care comercializează alimente şi băuturi ambalează produse de calitate distinctă pentru diferite ţări europene, sub acelaşi nume. Asociaţia a testat o serie de produse alimentare achiziţionate din supermarketuri din opt state membre ale UE: Germania, Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria. „Produsele de calitate mai scăzută au fost destinate <<noilor>> state membre ale UE. Produsele de calitate inferioară nu au fost niciodata plasate pe piaţa germană sau austriacă”, a declarat preşedintele asociaţiei, Miloš Lauko, la prezentarea anchetei, citat de EurActiv.com. Produsele monitorizate au fost Coca-Cola, ciocolata Milka, piper negru şi rosu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung şi cafea Tchibo Espresso. Ele au fost testate în laboratoare acreditate de către Institutul Naţional Veterinar şi Alimentar Slovac. Dintre toate produsele testate, doar ciocolata Milka s-a dovedit a fi de calitate identică în toate eşantioanele testate. Rezultatele au arăta însă ca piperul Kotanyi a înregistrat cea mai mare discrepanţă de la o ţară la alta. Deşi produsele Kotany sunt ambalate la o singură fabrică, conţinutul pachetelor de piper diferă de la o piaţă la alta. Produsele achiziţionate în Ungaria, Slovacia şi Austria au înregistrat valori de umiditate peste standardele cerute, în timp ce cele destinate pieţei bulgare conţineau prea multe seminţe de piper zdrobite, comparativ cu altele, cu până la 10% aditivi indezirabili. Piperul roşu din Bulgaria conţinea doar 108.9 g extract de ardei roşu pe kilogram, comparativ cu 140g pe kilogram din pachetul comercializat pe piaţa austriacă.

 
De ce are Coca-Cola alt gust?
 
În ceea ce priveşte Coca Cola, testele au confirmat că versiunile de băuturi răcoritoare vândute în Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România conţin izoglucoza făcuta din porumb, care este mult mai ieftină decât zaharul tradiţional (zaharoza), folosit pentru băuturile din Germania, Austria, Polonia şi Republica Cehă. „Produsele noastre sunt realizate la aceeaşi calitate în toată Europa şi în lume şi sunt bazate pe reţeta folosită de 125 de ani. În unele ţări, folosim diferite tipuri de îndulcitor, dar acest lucru nu are niciun impact asupra calităţii produsului” a declarat Ibolya Szabo, senior manager de comunicare la Coca Cola Europa.
În ceea ce priveste Nescafe Gold, „reţeta diferă în pieţele europene în funcţie de preferinţele consumatorilor, care diferă de la piaţă la piaţă”, susţine Walter Martin, responsabilul de afaceri comerciale al biroului din Praga a societăţii Nestle.
Asociaţia consumatorilor din Slovacia, care face lobby pentru a îmbunătăţi drepturile consumatorilor, susţine că în cazul în care companiile oferă garantii de calitate, atunci acestea ar trebui să fie onorate în fiecare ţară de distributie. Rezultatele testelor au fost transmise comisarului european pentru protecţia consumatorilor John Dalli, în timpul unei vizite recente la Slovacia. Reprezentanta Comisiei Europene în Slovacia, care a finanţat studiul, a declarat că oficialii de la Bruxelles vor decide ce se va întâmpla în urma rezultatelor.

Comentarii

comentarii