Acasă Actualitate Au trecut 4 ani! Ședința de constituire a Adunării eparhiale în Arhiepiscopia...

Au trecut 4 ani! Ședința de constituire a Adunării eparhiale în Arhiepiscopia Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Luni, 6 iunie 2022, la Timișoara a avut loc, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, ședința de constituire a Adunării eparhiale, formată din membri clerici și mireni, aleși în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare.

Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum săvârșită de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în biserica cu hramul „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial.

După încheierea rugăciunii din biserică, au fost urmate procedurile de validare a membrilor aleși, fiecare prezentându-și mandatul primit de la circumscripția electorală. În continuare, Chiriarhul, Preasfințitul Părinte Paisie, membrii Permanenței Consiliului eparhial, părinții protopopi și noii membri ai Adunării eparhiale aleși, pentru perioada 2022-2026, s-au întrunit în sala de festivități a Centrului eparhial, unde au fost prezentate atribuțiile pe care le vor avea în perioada mandatului încredințat.

De asemenea, în cadrul ședinței de constituire au fost desemnați membrii Consiliului eparhial, cei trei reprezentanți ai Arhiepiscopiei Timișoarei în Adunarea Națională Bisericească, secretarii Adunării eparhiale, membrii Consistoriilor eparhiale (clerical și monahal, inclusiv supleanții),  membrii Consistoriului mitropolitan și clericii desemnați în Consistoriul Superior Bisericesc și  Consistoriul Superior Monahal.

La finalul ședinței Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt de felicitare și de bun venit noilor membri aleși în Adunarea eparhială, subliniind că sunt buni credincioși ai Bisericii noastre, fiecare fiind implicat, în felul său, în activitățile bisericești, culturale, administrative și social-filantropice la parohiile și protopopiatele din care fac parte.

Înaltpreasfinția Sa a făcut o scurtă prezentare a obiectivelor și proiectelor aflate în derulare la nivel eparhial și i-a îndemnat pe cei aleși să fie mesagerii credincioșilor din parohiile noastre, ca împreună să fim la înălțimea așteptărilor acestora și să ne aplecăm asupra nevoilor semenilor aflați în lipsuri și suferințe. Părintele Mitropolit arată, totodată, că experiența noilor membri ai Adunării eparhiale, clerici și mireni, profesori universitari, medici, ingineri, antreprenori, oameni de cultură etc, va fi mult folositoare Centrului eparhial, oficiilor protopopești, parohiilor și mănăstirilor noastre.

Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei.

Adunarea eparhială se compune din reprezentanții aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin.

Membrii Adunării eparhiale se aleg pe termen de 4 ani, aceștia putând fi aleși pentru cel mult două mandate.

 

Comentarii

comentarii