Acasă Actualitate Au trecut şase ani de când Mitropolitul Nicolae al Banatului a trecut...

Au trecut şase ani de când Mitropolitul Nicolae al Banatului a trecut la cele veşnice

881
DISTRIBUIȚI

Credincioşii bănăţeni au participat, duminică, în Catedrala Mitropolitană Timişoara, după oficierea sfintei liturghii, la slujba parastasului pentru ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, trecut la cele veşnice în urmă cu şase ani.

După slujba parastasului, la ieşirea din catedrală, toţi credincioşii prezenţi au primit pachete cu prinoase, întru pomenirea celui de-al doilea mitropolit al Banatului, care a păstorit credincioşii din partea de vest a ţării vreme de 52 de ani. De asemenea, toţi cei care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au iubit au avut prilejul să înalţe o rugăciune la cripta ierarhilor de la subsolul catedralei, locul de veşnică odihnă a întâistătătorilor Mitropoliei Banatului.

Mitropolitul Nicolae Corneanu – medalion biografic

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească. Între anii 1934-1942 urmează şcoala elementară şi liceul în Caransebeş. Pleacă apoi la Bucureşti, unde, între anii 1942-1946, urmează cursurile Facultăţii de Teologie. În 1943 este hirotonit diacon celibatar de către episcopal Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin. După absolvirea facultăţii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului preot profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 a fost hirotonit preot de către viitorul patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc ?apte zile mai târziu, în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi, totodată, de Mitropolit al Banatului. Este instalat la 4 martie 1962, păstorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, până la 28 septembrie 2014, când a trecut la Domnul.

Ca ierarh s-a îngrijit de problemele administrative şi gospodăreşti din eparhie, având mai multe ini?iative, dintre care amintim: construcţia unui nou corp de clădire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, organizarea unei colecţii muzeale la Catedrala mitropolitană, sprijinirea ridicării şi pictării a zeci de noi lăcaşuri de cult, restaurarea unor monumente istorico-bisericeşti din eparhie, sprijinirea, ctitoria şi reînfiinţarea mai multor mănăstiri, înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Timişoara, etc.

Urmare a neobositelor preocupări cărturăreşti, el a fost ales în anul 1992 ca membru de onoare al Academiei Române. A fost preşedintele de onoare a numeroase fundaţii şi societăţi. Între anii 1975-2012 a fost membru în Asociaţia internaţională de studii patristice. În anul 1992 este ales membru al Uniunii Scriitorilor din România. I s-a conferit titlul de „cetăţean de onoare” al oraşelor Timişoara, Lugoj şi Caransebeş. În 1997 primeşte premiul conferit de Grupul pentru Dialog Social „pentru întreaga viaţă închinată adevărului, dreptăţii şi libertăţii”. În anul 2000 i s-a conferit de către Preşedinţia României ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, iar în decembrie 2007 i s-a conferit de către Consiliul Judeţean Timiş premiul „Pro cultura timisiensis”. În anul 2008 a primit din partea Majestă?ii Sale Regele Mihai I ordinul „Crucea Casei Regale a României”. A trecut la Domnul în 28 septembrie 2014.

Comentarii

comentarii