Acasă Actualitate Austriecii vor produce în Timiş biodiesel din rapiţă

Austriecii vor produce în Timiş biodiesel din rapiţă

460
DISTRIBUIȚI

“Acest proiect este benefic judeţului, întrucât foloseşte o mare parte a terenurilor agricole necultivate în prezent”, spune Marius Popovici
Biodiselul se produce în multe părţi din lume, iar în unele ţări în motorina de la pompă se găseşte un anumit procent de biodiesel. Va fi şi la noi acest lucru, obligatoriu, dar până atunci trebuie să se înceapă a se produce biodiesel. În Timiş au venit investitori austrieci, cu gânduri serioase în această direcţie. Cea mai importantă firmă de transport public de persoane din landul Tirol (Austria) a vizitat, zilele trecute, judeţul Timiş, luând decizia de a investi o sumă importantă într-o instalaţie de producere a biodiselului din rapiţă. Rapiţa va fi cultivată în judeţul Timiş pe o suprafaţă extrem de mare – circa 2.000 de hectare, în sistem cumpărare, dar şi închiriere. Societatea românească va fi înfiinţată în zilele ce urmează, urmând ca până în vară să fie rezolvată problema terenului agricol pentru cultura rapiţei, cultura rapiţei fiind înfiinţată în vara acestui an, dar se cultivă şi în vara viitoare, urmând ca peste circa treisfert de an să înceapă construcţia instalaţiei de producere a biodieselului.

Şi Munţii Banatului aşteaptă investitori

În următoarea perioadă, şi România va fi obligată să adauge biodiesel la motorina tradiţională – 3-5 procente. “Acest proiect este benefic judeţului, întrucât foloseşte o mare parte a terenurilor agricole necultivate în prezent, aduce investiţii şi creează forţă de muncă. Prima vizită a fost o vizită publică pentru investitori, au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut, dar şi de oferta financiară şi legislaţia românească în domeniu. De asemenea, partenerul austriac a preluat cu interes oferta turistică a zonei, în special Semenicul, printre prieteni având unul dintre cei mai mari investitori în domeniul transportului pe cablu, subiect pe care-l va aborda într-una din vizitele din vara acestui an. Eventual, să investească în transportul pe cablu şi infrastructură turistică în Munţii Banatului”, spune Marius Popovici, consultant pentru investiţii şi construcţii, dar şi împuternicit al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, pentru relaţiile cu Germania şi Austria.

Comentarii

comentarii