Acasă Actualitate Autoritățile nu au luat nici o măsură de prevenire după ce un...

Autoritățile nu au luat nici o măsură de prevenire după ce un copil dintr-un centrul de plasament a ars ca o „torţă vie”

DISTRIBUIȚI
????????????????????????????????????

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu condiţiile de (ne)supraveghere a copiilor din centrul de Plasament Lugoj, unde, în luna octombrie, un copil de 10 ani a ars ca o „torţă vie”, după ce s-a jucat nesupravegheat cu o brichetă şi diluant.

„Avocatul Poporului cere, între altele, DGASPC Timiş să solicite montarea urgentă a unor camere de supraveghere şi realizarea de modalităţi eficiente de monitorizare a activităţii în cadrul Centrului de Plasament Lugoj – Recomandarea a fost emisă în urma unui incident în care un copil a suferit arsuri, ca urmare a jocului cu o brichetă şi diluant.

Avocatul Poporului recomandă Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş următoarele: ocuparea posturilor vacante în cadrul Centrului de Plasament Lugoj şi efectuarea demersurilor pentru redimensionarea schemei de personal; adoptarea de măsuri pentru realizarea unor modalităţi eficiente de monitorizare a activităţii în cadrul centrului şi solicitarea de urgenţă pentru montarea  unui sistem de supraveghere video, atât pentru spaţiile comune din interiorul centrului, cât şi pentru curtea exterioară, în scopul creşterii siguranţei şi securităţii copiilor; adoptarea de dispoziţii pentru instruirea periodică a copiilor şi personalului centrului cu privire la procedurile operaţionale aferente Ordinului nr. 21/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, inclusiv a procedurilor privitoare la soluţionarea unor situaţii de criză care pot fi anticipate: îmbolnăvire, accidentare, incendiu, reclamaţii grave, etc; luarea de măsuri pentru elaborarea Procedurii operaţionale privind siguranţa şi securitatea copilului şi aducerea sa la cunoştinţa atât a personalului cât şi a copiilor din Centrul de Plasament Lugoj.

Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi anchetei efectuate de către Avocatul Poporului, după apariţia în Evenimentul Zilei, în 17 octombrie 2017, a unui articol intitulat ”Copil dintr-un centru de plasament, Torţă Umană. Seara trecută a fost lăsat să se joace cu diluant şi o brichetă” în care se relata faptul că un minor în vârstă de 10 ani, beneficiar al unei măsuri speciale de protecţie dintr-un centru de plasament aparţinând DGASPC Timiş, a ajuns în stare gravă la spital, prezentând arsuri la nivelul feţei, pe gât, şi la una dintre mâini. Urmare a verificărilor întreprinse, s-a constatat că minorul, împreună cu un alt băiat din centru, se jucau cu diluant, nefiind supravegheaţi. La un moment dat, a apărut un al treilea copil, care a aprins o brichetă, moment în care s-a produs evenimentul tragic.

În cadrul anchetei, din 20 octombrie 2017, s-a constatat, între altele, că centrul deţine un număr total de 46 de posturi, din care 44 de posturi sunt ocupate, iar 2 sunt vacante. Personalul de specialitate reprezintă 60% din totalul personalului, iar raportul angajat/beneficiar este de 1/1,8, constatându-se astfel că nu era respectat standardul de cost de 1/1,5 pentru serviciile de tip rezidenţial destinate copiilor plasaţi în centre de plasament.

Important de menţionat este faptul că în luna martie 2017, cu şase luni înaintea evenimentului tragic, cu ocazia unei vizite inopinate a Departamentului pentru Prevenirea Torturii, din cadrul Avocatului Poporului,   s-au constatat deficienţe care nu au fost remediate la data efectuării anchetei, în 20 octombrie 2017. Deficienţele constatate au fost următoarele:

– neocuparea posturilor vacante în cadrul Centrului de Plasament Lugoj şi subdimensionarea schemei de personal, având în vedere standardul de cost pentru serviciile de tip rezidenţial destinate copiilor plasaţi în centre de plasament;

– nerespectarea măsurilor de siguranţă şi securitate legale şi necesare pentru asigurarea protecţiei copiilor, personalului şi a vizitatorilor împotriva evenimentelor şi accidentelor cu potenţial vătămător, fiind necesară achiziţionarea unui sistem de supraveghere video, în scopul creşterii siguranţei şi securităţii copiilor.

În urma anchetei din 20 octombrie 2017, s-a constatat că doi educatori nu şi-au respectat atribuţiile prevăzute în fişele de post, lăsându-i nesupravegheaţi pe minorii implicaţi, ceea ce a dus la respectivul incident. Cu privire la subdimensionarea personalului din cadrul Centrului de plasament Lugoj, şeful centrului a pus la dispoziţia Avocatului Poporului adresele către DGASPC Timiş prin care solicita ocuparea posturilor vacante, respectiv suplimentarea organigramei cu 4 posturi de educator.

De asemenea, din documentele puse la dispoziţie de şeful centrului a rezultat că Centrul a solicitat DGASPC Timiş, printr-o adresă din 7 iunie 2017, achiziţia unui sistem de supraveghere video. DGASPC Timiş a răspuns, în 8 iunie 2017, că este în curs atribuirea contractului de achiziţie publică, având ca obiect achiziţia de lucrări: ”Execuţie şi montaj sistem de supraveghere şi antiefracţie pentru 28 locaţii, conform analizei de risc”, în care era cuprins şi Centrul de plasament Lugoj, previzionând ca dată aproximativă pentru semnarea contractului de execuţie, luna iunie 2017. La data anchetei din 20 octombrie 2017 sistemul de supraveghere video nu era instalat.

În cadrul anchetei s-a mai constatat că nu a fost elaborată Procedura operaţională specifică privind siguranţa şi securitatea copilului”, spune Avocatul Poporului.

Comentarii

comentarii