Acasă Actualitate Autorităţile române încalcă cu bună ştiinţă drepturile românilor

Autorităţile române încalcă cu bună ştiinţă drepturile românilor

DISTRIBUIȚI

În anul 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, după ce a făcut mai multe eforturi pentru a fi acceptată de celălalte ţări membre. Din acel an, datele cetăţenilor români care vroiau să treacă graniţa către vecinii din Serbia nu mai trebuiau introduse în calculator, iar cetăţenii români nu mai trebuiau verificaţi. Asta deoarece, din anul 2007, românii aveau aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii celorlate ţări membre UE.

Toţi românii care trec prin Vama Moraviţa sunt suspecţi

Românii care trec prin Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa pierd, în acest punct vamal, aproximatv 15-20 de minute, timp în care datele românilor care vor să părăsească ţara sunt introduse în calculatoarele din vamă, iar persoanele sunt verificate la sânge. Practica poliţiştilor de la Moraviţa este abuzivă şi nelegală, pentru că din anul 2007 România este stat membru UE, iar datele celor care fac parte din Uniunea Europeană nu mai trebuie introduse în calculator. Poliţiştii de frontieră români îi verifică doar pe cetăţenii ţării noastre. În schimb, când vine vorba despre cetăţenii spanioli, italieni sau francezi, se schimbă placa. Cetăţenii acestor ţări nu sunt verificaţi pe calculator, mai mult, aceştia scapă chiar şi de controlul vamal. Un poliţist de frontieră care a dorit să îşi păstreze anonimatul spune că problemele de la Moraviţa sunt mult mai acute. „Teoretic, noi nu ar trebui să introducem datele cetăţenilor români în calculatoare noastre decât în momentul în care avem informaţii că o anumită persoană este suspectă. La noi în vamă, am primit ordine să introducem în calculator datele tuturor cetăţenilor români care trec prin această vamă. Deci, orice român care trece pe la Moraviţa este suspect. Noi nu avem voie, în schimb, să verificăm la vamă un străin care aparţine unei ţări membre UE, pentru că cetăţenii acestor ţări pot circula în voie. Aceleaşi drepturi ar trebui să le aibă şi românii, numai că noi le încălcăm drepturile pentru că aşa sunt directivele venite de sus. Vă mai spun ceva: cetăţenii români care trec vama, pentru a cumpăra ţăgări, au dreptul să treacă într-o zi chiar şi de 50 de ori. Acest lucru nu se întâmplă, pentru că noi îi lăsăm pe aceştia să treacă frontiera de maxim 3 ori. Ştim că le încălcăm drepturile, dar acestea sunt ordinele” , spune un poliţist de frontieră.

„Doar persoanele suspecte sunt verificate”
Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, spune că poliţiştii  de frontieră şi vameşii au dreptul să facă verificări minime asupra persoanelor suspecte. „Agenţii de la frontieră fac verificări amănunţite doar în momentul în care există informaţii că o persoană are ceva de ascuns. Noi facem verificări minime, pentru a vedea dacă o persoană este urmărită general sau dacă acea persoană a săvârşit anumite infracţiuni, este dreptul nostru şi noi îl exercităm ori de câte ori este nevoie. Nu ştiu cum sunt trataţi cetăţenii străini care provin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene” , spune Fabian Bădilă. La Vama Moraviţa, din judeţul Timiş, nici o persoană din România nu trece frontiera fără ca agenţii de frontieră să proceseze datele acestora din buletin. Cu toate acestea, la nivelul Poliţiei de Frontieră, nimeni nu vrea să recunoască faptul că cetăţenii români sunt verificaţi la sânge, nu de ieri-de azi, ci de mai bine de trei ani, iar cetăţenii străini trec prin vămile noastre ca prin brânză.

Comentarii

comentarii