Acasă Actualitate Balul de caritate Rotary Club Timișoara 2016 – cinci proiecte pentru finanțare

Balul de caritate Rotary Club Timișoara 2016 – cinci proiecte pentru finanțare

DISTRIBUIȚI

clubul rotari timisoara octClubul Rotary Timișoara a pregătit un număr de cinci proiecte sociale de mare impact care vor fi propuse pentru finanțare, cu prilejul Balului de caritate Rotary 2016.

Cele cinci proiecte sprijină excelența, dar și persoanele cu nevoi speciale.
1.    Ecotrofoligia salvează copilăria care va fi implementat în şcolile din județul Timiș.
Prof. dr. Dan Gaiță, președitele Clubului Rotary Timișoara, explică în ce constă acest important proiect.
Un sfert dintre copiii de opt ani din România sunt supraponderali sau obezi, iar 1 din 25 dintre cei de 10 ani din Timişoara (Proiectul CLIPA) au colesterolul “rău” (LDL) crescut, în principal din motive alimentare!
Prin urmare, consecinţele excesului ponderal  în timpul copilăriei determină un risc crescut de boli cardiovasculare şi diabet zaharat la vârstă adultă, dar şi  probleme ortopedice, rezultate slabe la şcoală şi o scădere a stimei faţă de sine! Obiceiurile alimentare nesănătoase se deprind de la vârste mici. Aşa se face că un copil obez va ajunge un adult obez. În şcoală nu există  ore de nutriţie şi sunt maxim două ore de sport, astfel că activitatea fizică insuficientă şi consumul de alimente bogate în calorii golite de nutrienţi reprezintă combinaţia ce duce implacabil către suferinţă şi boală!
Cu un program încărcat, părinţi ocupaţi şi cursuri care ţin până târziu, copiii ajung să mănânce pe fugă şi, de cele mai multe ori, alimente nesănătoase – foietaje grase, hamburgheri, shaorme, pizza, chipsuri, cornuri cu ciocolată – dar aflate la îndemână. Nici vorba de o masă caldă la prânz (tradiţional, în Banat masă principala a zilei), nici vorbă de legume sau fructe! Alimentaţia unui elev este foarte importantă. Copilul are nevoie de mese bogate în nutrienţi care să îi dea energie pentru a avea performanţe bune la şcoală. Dincolo de această, o masă cu ingrediente sănătoase îl va ajută să se dezvolte sănătos, iar obiceiurile alimentare formate în copilărie îl vor ajută întreagă viaţă.
Masă de prânz trebuie să fie un echilibru între proteine, glucide şi lipide, vitamine şi minerale iar o masă caldă se mulează perfect peste acest ideal. În aproape toate ţările dezvoltate, elevilor li se asigura prânzul la şcoală. Sarcina bucătarilor, asistaţi de nutriţionişti, este să găsească cele mai bune ingrediente din care să facă cele mai potrivite mâncăruri pentru elevi, care să îi hrănească şi să le confere energie, nu să îi îndoape cu calorii!
Ce propune Rotary Club?
–    Crearea unei platforme educaţionale online susţinută de specialişti (inclusiv forum)
–    Cartografierea şcolilor din judeţul Timiş unde se poate servi masă de prânz
–    Recensământul zonelor de bună practică din şcoli şi transformarea lor în centre de excelenţă din punctul de vedere al alimentaţiei sănătoase
–    Acordarea sprijinului logistic şi financiar şcolilor interesate de proiect prin Grupul de lucru constituit în cadrul Alianţei “Sănătate pentru Timişoara”
2. Proiectul generic: „O casă pentru fiecare”, cu dotări reţea încălzire, electricitate şi utilităţi  CASĂ Rotary – Lions, la Fundația Timișoara 89.
Casa va fi compusă  din 3 camere şi două grupuri sanitare destinate cazării unui număr de 6 până la 12 cazuri sociale, persoane fără locuinţă. Finanţarea pentru acest modul de locuit, solicitată Clubului Rotary Timişoara, este apreciată la cca 2.500 euro şi ea cuprinde: achiziţionarea materialelor necesare; achiziţionarea accesoriilor şi obiectelor necesare dotării camerelor; costuri parţiale ale manoperei şi a unor scule strict necesare.
Viziunea: Complex social sub genericul “O casă pentru fiecare”.
Amplasarea şi funcţionarea în curtea interioară a Fundaţiei Timişoara ’89 a unor case de lemn (fiecare cu câte 3 sau 4 camere a câte 2 sau 3 locuri de cazare) va face posibilă constituirea unei  comunităţi sociale, care să asigure, în mod semi-asistat, adăpost (locuinţe) pentru un număr de persoane fără familie, fără venituri care să poată asigura un trăi independent (persoane cu dizabilităţi şi pensii mici, persoane vulnerabile şi dezavantajate în situaţie de criză), adulţi proveniţi din centrele de plasament etc. Până în prezent, în cadrul  proiectului s-au construit, utilat şi dat în folosinţă 2 case sociale (Casa Fundaţiei Timişoara ’89 şi Casă Suedeză U-assist, case unde locuiesc un număr de 22 persoane) şi este în curs de finalizare Casa Rotary-Lions. De asemenea, există un interes de principiu a două firme din Timişoara care vor construi, fiecare în parte, câte o casă sub emblemă proprie. Preţul-costul unei case este de aproximativ 15.000 euro (fără utilităţi).
3. Tabăra pentru persoanele cu dizabilităţi
Fundaţia „Pentru Voi” îşi propune organizarea unei tabere de vara de 5 zile pentru 80 de persoane cu dizabilităţi intelectuale.
80 de persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale dobândesc astfel mai multe abilităţi şi deprinderi prin intermediul activităţilor de relaţionare (plimbări, sport, concursuri cu premii) şi a activităţilor de învăţare. Atmosfera relaxantă este favorabilă consolidării informaţiilor de baza, învăţării noilor deprinderi şi a dezvoltării personale (abilităţi sociale, comunicare, auto-îngrijire, prietenie).
80 adulţi cu dizabilităţi intelectuale sunt implicaţi în activităţi de timp liber şi se bucură de o vacanţă la munte. Tabăra de vara reprezintă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale un prilej de a schimbă mediul, de a experimenta situaţii şi trăiri noi, într-un cadru informal, relaxat. Cele 80 de persoane cu dizabilităţi intelectuale vor merge într-o tabăra de 5 zile împreună cu personalul de specialitate al Fundaţiei: psihologi, medic, pedagogi sociali.
4. Bursele anuale – cel mai „vechi” proiect Rotary, a XXI-a ediţie.
Elevii de liceu care vor primi aceste burse vor fi selectaţi de către diriginţi şi conducerile şcolilor, după criterii indicate de Comisia de Învăţământ a Clubului Rotary:  1. Situaţie bună sau foarte bună la învăţătură, cu participare la concursuri, olimpiade, etc.(din care să rezulte dorinţa de a se instrui). 2. Situaţie materială precară (lipsa unui părinte sau a ambilor, părinţi şomeri, mulţi fraţi în familie, etc.) 3. Atitudine pozitivă faţă de societate (eventual cazuri de voluntariat)  „Bursierii Rotary” mulţumesc tuturor sponsorilor care de fiecare dată s-au aflat printre membrii clubului sau printre invitaţii de la balul  de Crăciun!
5. Performanţă în Satul Bănăţean
Iniţiat de la constatarea că inteligenţă tinerilor elevi din mediul rural nu este valorificată corespunzător, Clubul Rotary Timişoara desfăşoară, începând cu anul 2011, proiectul  „Performanţă în Satul Bănăţean”, în scopul sprijinirii şi stimulării elevilor cu capacităţi intelectuale deosebite din satele bănăţene, dar cu o situaţie familială şi materială precară. O parte din sumele necesare se strâng, an de an, prin organizarea unui Concurs de Pescuit, la una din bălţile bănăţene.
Primul ciclu al proiectului s-a încheiat cu rezultate impresionante : Un tânăr elev provenit dintr-o familie cu stare materială deosebit de precară fără perspectiva de a urmă cursurile liceale devine elev al Liceului Socrates, olimpic la informatică la faza judeţeană, bacalaureat şi student la Universitatea Tehnică din Timişoara. Alături de el, încă două eleve din mediul rural, cu situaţie şi rezultate asemănătoare. În 2016 Clubul Rotary Timişoara a demarat cel de-al doilea ciclu,a crescut numărul elevilor selectaţi din mediul rural la 6, elevi care promit, dar care au nevoie de ajutor pentru a le fi asigurată cazare, transport, masă, manuale, cărţi și cursuri de engleză, matematică. Responsabil de proiect: Daniel Marcu.

 

Comentarii

comentarii