Acasă Eveniment Banane de Banat

Banane de Banat

DISTRIBUIȚI

Mai precis, banane de Ghiroda. Pentru că acolo s-au făcut bananele, anul ăsta. Nu demult, A.N., din Ghiroda, a cules primele roade ale acestor banane, din grădina proprie din Ghiroda. De câţiva ani tot îngrijeşte aceşti bananieri, care, toamna, ajung la câţiva metri. De altfel, cresc foarte repede. Anul acesta, cel mai falnic dintre ei a dat şi roade, iar proprietara lui este tare mândră de producţie. Nu sunt banane mari, sunt din acelea mici, care, de altfel, sunt şi mai rare în comerţ.  Sunt cel mai des găsite prin Asia. Se cheamă Manzano sau banana-măr. Oricum, deşi cresc în îndepărtata Asie, acum au apărut şi aici, la margine de Timişoara. Iar fructele sunt sănătoase şi bune la gust, dulci.

O găleată de apă pe zi şi îi înveleşte iarna

De altfel, A.N. nu e singura crescătoare de bananieri din Timişoara şi din împrejurimi. Verile fierbinţi din ultima vreme au încurajat această practică. A.N. a dat puieţi unor prieteni din Utvin, Timişoara şi de prin alte locuri. În plus, mai au şi alţii prin Timişoara, vezi bananieri „uitându-se peste gard”, atunci când treci pe lângă casele lor. „Trec şi mă uit prin curţile oamenilor şi văd bananieri. Parcă din ce în ce mai mulţi. Am dat şi eu câţiva puieţi, că face mulţi pui. Acum, peste iarnă, îl învelesc. Nu are nimic dacă îngheaţă, la primăvară îl tai de unde a îngheţat şi imediat cresc. Le dau cam o găleată de apă pe zi şi imediat se ridică. Eu i-am făcut şi un solar în jurul lui”, spune A.N. Cei care au primit pui de bananieri de la A.N. au avut succes cu ei. Au crescut şi au dat pui mai departe, la rândul lor. Cresc repede şi le trebuie o găleată de apă pe zi. Aşa spun ei… A.N. ne-a arătat ultimul fruct din această toamnă/iarnă. Bananele sunt acum mai mici, deoarece nu le-a mai lăsat să crească, iarna e după colţ, dar i s-au făcut şi mai mari, de 12 centimetri.

În lume, bananele ocupă locul patru, după orez, grâu și porumb, în consumul uman

„Bananierul este o plantă ierboasă din genul Musa, care, din cauza mărimii și structurii, este deseori confundat cu un arbore. Este cultivat pentru fructele sale. Bananierul face parte din Familia Musaceae. În lume, bananele ocupă locul patru, după orez, grâu și porumb, în consumul uman; sunt crescute în 130 de țări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură. Bananele sunt originare din Asia de Sud-Est. Marea parte a producătorilor este formată din fermieri mici, care folosesc aceste culturi pentru consumul casnic sau pentru comercializarea locală. Deoarece bananele sunt produse încontinuu de-a lungul unui an, acestea reprezintă o sursă de hrană importantă în timpul sezonului foametei (acea perioadă a anului când alimentele provenite din recoltarea anteioară s-a terminat, iar cea din anul curent nu este gata de cules). Din aceste motive, bananele sunt extrem de importante pentru siguranța alimentației”, spune wikipedia.org

 

Comentarii

comentarii