Acasă National Băsescu, acuzat de discriminare şi amendat cu 600 de lei

Băsescu, acuzat de discriminare şi amendat cu 600 de lei

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a fost amendat cu 600 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis luni că declarațiile făcute de șeful statului în 2010 privind romii care ‘trăiesc din ce fură’ reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. 

Potrivit unui comunicat al CNCD remis luni AGERPRES, decizia respectivă a fost luată în ședința de luni a Colegiului director al Consiliului, cu șase voturi ‘pentru’ și două voturi ‘împotrivă’.

“Afirmația domnului președinte Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi ‘foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură’ reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15, din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Reclamatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei”, se arată în comunicatul citat.

Sursa citată mai precizează că a fost aplicată respectiva amendă de către Colegiul director ținându-se cont de faptul că președintele Traian Băsescu ‘nu se află la prima faptă de discriminare’.

“Petiția venită din partea Asociației Romani Criss a fost soluționată prin hotărârea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea excepției de necompetență teritorială a C.N.C.D., având în vedere faptul ca afirmațiile au fost făcute în Slovenia, însă instanțele de judecată (și anume Sentința Civilă nr. 4364/27.06.2012, pronunțată de Curtea de Apel București, respectiv Decizia ICCJ nr. 207/21.01.2014) au anulat această hotărâre, obligând C.N.C.D. să se pronunțe pe fond”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit CNCD, hotărârea motivată va fi comunicată părților, în termen legal, și este supusă caii de atac în instanță.

În noiembrie 2010, președintele Traian Băsescu declara că mulți dintre etnicii romi din România trăiesc din câștigurile obținute prin furt, însă autoritățile de la București nu le pot interzice libera circulație în Uniunea Europeană.

Aflat la acea dată într-o vizită oficială în Slovenia, președintele Băsescu a fost întrebat de o jurnalistă slovenă în legătură cu măsurile luate de autoritățile române în privința romilor.

“Mai avem o problemă care trebuie spusă și care face dificilă integrarea romilor nomazi — foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși și problemele pe care le avem noi în a cunoaște etnia, nu vom găsi soluția problemei”, a răspuns șeful statului român.

De asemenea, el a susținut că atunci când era primar al Bucureștiului a oferit locuri de muncă unor romi nomazi, la salubrizare, însă aceștia le-au abandonat.

Comentarii

comentarii