Acasă Cultura Biserica românescă din Apateu a fost resfințită în prezența consulului general...

Biserica românescă din Apateu a fost resfințită în prezența consulului general la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni

DISTRIBUIȚI

Biserica Parohiei din Apateu (Körösszegapáti), din judeţul Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), a fost resfințită sâmbătă, 6 mai 2017, de un sobor de 5 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, din Ungaria și România. La acest eveniment a participat şi consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni.
Cu binecuvântarea PF Daniel, Patriarhul BOR și la invitația PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, la acest eveniment au luat parte, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte, Episcopul Oradiei, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Resfințirea locașului de cult a fost prilejuită de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani de pr. paroh Origen Sabău, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Protopop de Dobrițân (Debrecen), care și-a aniversat și 20 de ani de slujire la parohia Apateu. Totodată, a fost sărbătorită împlinirea a 210 ani de la terminarea bisericii din zid, de la Apateu, ce a fost sfințită în 1807, de protopopul Mihail Manuilovici al Oradiei, precum și 15 ani de la târnosirea ei, în 2002, făcută de PS Părinte Episcop Sofronie Drincec, care de 10 ani se află în fruntea Episcopiei Oradiei.
În cadrul slujbei de resfințire a bisericii din Apateu, închinate Sfântului Ierarh Nicolae, biserica a primit acum, și cel de-al doilea hram, Sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Totodată, a fost sfințită și o Troiță de lemn, în stil maramureșean, așezată la intrarea în curtea bisericii, precum și lucrările efectuate în interiorul locașului de cult, după care a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date cu grupul psaltic  „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar la eveniment au luat parte circa trei sute de credincioși, din Apateu, din alte localități românești din Ungaria (Gyula, Micherechi, Chitighaz, etc.), cei mai mulţi fiind veniţi din România (Oradea, Beiuș, Cluj, Maramureș, Arad, Lipova, etc.), precum și oficialități, între care Tarsoly Attila, primarul Apateului, Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), reprezentanți ai Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ai săptămânalelor „Foaia Românească” și „Cronica”, ș.a.
La finalul slujbei religioaase, PS Siluan a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, Părintelui Origen Sabău, și același ordin, pentru laici, d-luii Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii și vicepreședintele Autoguvernării Românești din Apateu. Episcopul locului a vorbit despre meritele părintelui Origen Sabău, care împlinește două decenii de slujire și muncă rodnică, în această parohie.
De asemenea, PS Iustin al Maramureșului, care a săvârșit odinioară hirotonia întru diacon a Părintelui Origen Sabău, fost fiu duhovnicesc al Eparhiei Maramureșului, fiind născut la Pișcolt, în județul Satu Mare, a dorit să îi ofere acestuia și „Crucea Voievodală Maramureșeană”, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în semn de apreciere pentru toate realizările obținute în cei 20 de ani de slujire preoțească la Apateu.
Toți cei prezenți la slujbă au participat, apoi, la o agapă comună frățească, oferită din partea Parohiei, la Casa de Cultură din Apateu.
  În zilele de 5-6 mai, la  Chişineu-Criș s-a desfăşurat ediţia a XXXVIII-a a „Cupei Crisius”,  fiind aniversaţi  şi  43 de ani de la înfiinţarea Clubului Copiilor din oraş. Organizatorii evenimentului au fost Primăria locală, condusă de Gheorghe Burdan, primar şi Clubul Copiilor, condus de prof. dr. Eugen Gagea. Oraşul Chişineu-Criş se află situat la o distanţă de cca. 25 de km faţă de Gyula, oraşul ungar care găzduieşte cele mai importante instituţii ale românilor din Ungaria.                 
  La ceremoniile aferente evenimentului au participat, printre alţi oficiali, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula- Ungaria, Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Cris, Florentina Horgea, subprefectul judeţului Arad, Mihai Fifor, senator, Florin Tripa, deputat, consilieri judeţeni ş. a. Peste 1500 de elevi au luat startul probelor din concursul şcolar interdisciplinar, printre care fotbal, handbal, karting, tenis de masă, informatică etc. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean prezenţi la eveniment, această competiţie este cea mai veche din calendarul şcolar judeţean Arad, şi printre cele mai vechi din ţară.               
 La eveniment au participat profesori şi elevi de la şcolile din Gyula, Chitighaz, Aletea, Csanadpalota (Ungaria), precum şi ai Şcolii elementare „Frăţie şi Adevăr”, din Alibunar (Serbia). La eveniment, de asemenea, au luat parte mai mulţi reprezentanţi ai etnicilor români din Ungaria, printre care Alexandru Fina (vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria), Mihai Cerhati (preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula), Tiberiu Juhasz (preşedintele Autoguvernării Române din Bekescsaba).
 Mai mulţi elevi români din Ungaria au fost premiaţi la concursurile desfăşurate în cadrul acestei manifestări. Consulul general Florin Vasiloni a fost invitat de organizatori să decerneze premiile secţiunii de desen a acestei manifestări –a informat Consulatul General al României la Gyula.

Comentarii

comentarii