Acasă Actualitate Bolile cronice ale Sănătăţii şi criza medicamentelor

Bolile cronice ale Sănătăţii şi criza medicamentelor

DISTRIBUIȚI

“Sunt prea multe necunoscute care intră în această ecuaţie şi nu ştiu cum se va rezolva. Nu cred că este bine aşa”, a declarat Ana Miclea Peleneagră (foto), preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş.
Săptămâna viitoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi cei ai Ministerului de Finanţe (MF) se vor întâlni cu distribuitorii de medicamente, producătorii, farmaciştii şi cu băncile care vor fi acceptate în sistemul de factoring instituţional, pentru a pune la punct mecanismul de plată a facturilor restante. Dacă se vor pune la punct toate detaliile acestui sistem, MS va pregăti o hotărâre de guvern care va asigura cadrul legal pentru implementarea acestuia în sistemul sanitar. Din păcate, reprezentanţii farmaciştilor din Timiş nu sunt invitaţi la acest eveniment. “Nouă nu ne-a trimis nicio convocare pentru săptămâna viitoare. Se va întruni Colegiul Naţional al Farmaciştilor, Patronatul Farmaciştilor, cu reprezentanţii MS. Nimic nu e clar, deocamdată, cu acest sistem. Vor fi discuţii şi îşi va spune fiecare punctul de vedere, apoi se va lua o hotărâre”, a declarat Ana Miclea Peleneagră.

Pacienţii vor plăti toate produsele medicale în spitale

Concomitent, MS are în vedere şi decalarea plăţii facturilor către furnizori, la 120 de zile, în cazul farmaciilor, şi la 90 de zile în cel al programelor naţionale. Se vor asigura, astfel, fondurile necesare, în special pentru medicina primară şi pentru funcţionarea programelor naţionale. În acelaşi timp, vor continua verificările Comisiei de monitorizare a cheltuielilor şi de verificare a facturilor în cazul celor mai extinse programe naţionale. Totuşi, situaţia este foarte gravă. Sistemul de sănătate, nu numai din Timiş, ci din întreaga ţară, va rămâne fără fonduri pe trimestrul al patrulea, de aceea trebuie luate măsuri urgente. Spitalele au datorii uriaşe şi bineînţeles că nu mai au bani pentru cumpărarea medicamentelor şi a celorlalte produse medicale, iar pacienţii vor fi nevoiţi să îşi cumpere tot ce este nevoie pentru operaţii şi tratamente în spitale. De aceea, dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a prezentat distribuitorilor de medicamente, joi, 27 august, soluţiile identificate pentru deblocarea situaţiei financiare din sistemul sanitar, după ce, în urmă cu două săptămâni, a discutat cu producătorii internaţionali de medicamente, pe aceeaşi temă. La fel ca şi reprezentanţii producătorilor de medicamente, distribuitorii au acceptat să sprijine implementarea sistemului de factoring.

“Nu este bine pentru noi!”

Plăţile sunt şi aşa în urmă şi se doreşte amânarea plăţilor către farmacii, ceea ce reprezentanţii farmaciilor din Timiş nu sunt de acord. “Am înţeles că nu au bani şi vor să amâne plăţile. Nu este bine pentru noi, că, la rândul nostru, avem plăţi către furnizori. Atunci, s-au gândit la un sistem de transferare a plăţilor noastre către depozite sau ceea ce casa de asigurări ne datorează nouă să transfere către depozite, dar nu vedem cum, pentru că eu nu lucrez numai cu un singur depozit sau, dacă lucrez cu un depozit care are un volum mai mare de achiziţii şi plăţi, cum vor face? Sunt prea multe necunoscute care intră în această ecuaţie şi nu ştiu cum se va rezolva. Nu cred că este bine aşa. Cred că este mai bine să lase farmaciile să hotărască la ce depozite plătesc şi la ce volum de plăţi să se situeze”, a declarat Miclea. În acest moment, pentru a rezolva situaţia gravă în care se află spitalele, MS se află în discuţii avansate cu reprezentanţii MF, pentru obţinerea unor importante credite de angajament, care să dea posibilitatea efectuării de plăţi în 2010, pentru cheltuielile înregistrate în ultimul trimestru al anului 2009. În acest fel, se va evita creşterea deficitului bugetar negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi se va reuşi fluidizarea plăţilor în sistem. Mai mult, în acest fel se va garanta asigurarea asistenţei medicale primare, dar şi închiderea unor datorii ale spitalelor către furnizori. Amintim că MS are în vedere implementarea unui mecanism financiar de factoring, prin care farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia, la rândul lor, să le poată sconta în sistemul bancar. Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow, necesar derulării activităţilor din companii, în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului acestora.

Comentarii

comentarii