Acasă Actualitate Bunica Feliciana își ține murăturile și zacusca într-o pivniță veche de peste...

Bunica Feliciana își ține murăturile și zacusca într-o pivniță veche de peste 2000 de ani

249
DISTRIBUIȚI

Un sat din Caraș Severin a fost ridicat pe ruinele unui fost castru roman. Zeci de familii folosesc și astăzi, pe post de pivnițe, încăperile subterane descoprite de arheologi în urma săpăturilor.

Bănățenii din zona Reșița – Berzovia știu de la bunici și părinți că în localitatea Berzovia, din județul Caraș Severin, aproape că nu este loc în vatra veche a satului pe care să calci și unde pământul să nu ascundă o părticică de istorie.

Actuala localitate este construită pe ruinele castrului roman ridicat în anul 119 d. Hr. de Garnizoană legiunii a IV-a Flavia Felix. Unele surse vorbesc despre existenţa pe aceste locuri a unei cetăţi dacice din zidurile căreia a rămas doar fundaţia  pe teritoriul comunei, care purta denumirea de cetatea Doca şi a fost cucerită de către împăratul Traian în primul război daco-roman, scrie infocs.ro.

În urmă cu peste 200 de ani, pe fundația fostelor clădiri romane, au fost construite case. Așa se face că pe fundația pretoriului, acum există o casă veche de peste 200 de ani. Temelia casei, pereții fundației, sunt vechi de peste 2000 de ani. Peste acești pereți construiți din piatră și un mortar special care rezistă și acum foarte bine, au fost ridicați pereții casei.

Acum, casa este locuită de bunica Feliciana în vârstă de 76 de ani și care se poate lăuda că acolo unde romanii țineau acum 2000 de ani tezaurul și actele Legiunii a IV a, în zilele noastre, bunicuța păstrează roadele pământului și ale grădinii pe care singură o muncește și acum. Lângă pereții groși din piatră cu mii de ani vechime, acum se odihnesc butoaiele cu varză, lăzile cu legume și cartofi și rafturile pline cu toate bunătățile făcute în toamnă de bunica Feliciana.

Comentarii

comentarii