Acasă Actualitate Călin Dobra:” Îmbunătățim infrastructura sanitară existentă și ne gândim la o nouă...

Călin Dobra:” Îmbunătățim infrastructura sanitară existentă și ne gândim la o nouă investiție!” (P)

DISTRIBUIȚI

Spitalul Municipal “Dr. Teodor Andrei” din Lugoj este spital de suport, în lupta împotriva Covid-19. Medicii de aici sunt foarte bine pregătiți și au capacitatea de a gestiona eficient întreaga situație generată de pandemia cu care ne confruntăm. Până acum, toată lumea s-a descurcat exemplar. Însă, greul nu a trecut.

”Consiliul Județean Timiș a fost mereu un partener implicat, iar sănătatea are prioritate! Criza generată de noul coronavirus ne-a făcut să strângem și mai tare rândurile în jurul unităților sanitare și să sprijinim financiar efortul eroilor din linia întâi”, spune Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Încă de la debutul pandemiei, CJ Timiș a reacționat prompt și a alocat bani unității sanitare din Lugoj. În total, 450.000 de lei pentru achiziția de kit-uri de testare. Spitalul a devenit şi centru de testare împotriva Covid-19, deservind întreaga zonă de Est a județului. Testele sunt prelucrate într-un aparat de tip Real-Time PCR, care a ajuns la Lugoj datorită unei colaborări dintre spital și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.

Și asta nu este tot. Parteneriatul încheiat în cadrul programului OcroTim, între Consiliul Județean Timiș și o companie de IT, își arată în continuare eficacitatea. Unitatea sanitară din Lugoj, alături de alte 5 din întreg județul folosesc un soft bazat pe inteligența artificială.

Spitalele din Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget și Spitalul Municipal din Timișoara au ales să implementeze programul, extrem de util în identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19.

Softul, pus gratuit la dispoziția unităților sanitare timp de 6 luni, analizează radiografiile și poate identifica rapid anomaliile. Diagnosticul apare, astfel, mult mai repede și este mai exact.

”Mă bucur când discuțiile avute cu specialiștii din sănătate și cu managerii spitalelor aduc plus valoare actului medical”, a adăugat președintele CJ Timiș.

Pe de altă parte, la Consiliul Județean Timiș a fost inițiat, în premieră, un program care își dovedește din plin utilitatea. Schema de minimis a apărut în 2019, și, pentru că a fost un succes, a fost continuat și în 2020.

”Anul trecut la Lugoj au ajuns 250.000 de lei, bani cu care s-au cumpărat patru echipamente, care au îmbunătățit actul medical”, a completat Dobra. Este vorba de două endoscoape, unul pentru nas, iar celălalt pentru laringe, un encefalograf și un biomicroscop.

În 2020, suma pentru Schema de minimis, destinată Spitalului Municipal din Lugoj a fost considerabil mai mare, peste 450.000 de lei. Cu acești bani, conducerea unității sanitare a cumpărat, printre altele, un spirometru, un spiroton rotativ manual și un microscop.

”Finanțarea se face după un ghid cu reguli clare. Sumele acordate în 2020, au fost duble față de 2019, după reacțiile pozitive pe care le-am primit, atât de la medici, cât și de la pacienți”, a adăugat Dobra.

            De astfel de alocări au beneficiat și Spitalul Municipal din Timișoara, precum și unitățile sanitare orășenești din Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta și Făget.

Îmbunătățirea substanțială a sistemului medical din județ este unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus în fiecare an. Și pe care l-am și atins”, a spus președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

În Timișoara, Consiliul Județean Timiș este implicat în trei investiții majore. Prima, implică Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, care intră, în cel mai scurt timp posibil, într-un amplu proces de extindere, modernizare și dotare cu aparatură medicală. Extinderea și modernizarea UPU costă 4.4 milioane lei, bani europeni. Durata contractului este de 25 de luni – 6 de proiectare și 19 luni pentru execuția lucrărilor.

Un alt proiect important, gestionat de CJ Timiș, se referă la construcția unei noi maternități, pentru care a fost semnat contractul de finanțare. Noua clinică de Obstetrică – Ginecologie va oferi servicii de îngrijire medicală de o calitate superioară, cât și posibilitatea realizării de noi proceduri medicale. Ca element de noutate, se vor putea realiza proceduri de fertilizări în vitro, care nu pot fi efectuate în maternitatea actuală. Noua clinică va fi un etalon la nivel național în materie de servicii medicale și dotări. Nu am făcut rabat la calitate. Vrem ca și în sistemul public să putem oferi servicii de calitate, precum cele din privat, chiar superioare acestora. Investim mereu pentru a aduce și a menține la standarde de calitate normale spitalele, clinicile care se află în grija noastră. Investiția se ridică la aproape 60 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect european pe programul Interreg V-A România – Ungaria.

Și nu în ultimul rând, facem referire aici la spitalul care se ridică la în oraşul de pe Bega, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Banca Mondială, care asigură finanțarea. Este un proiect deosebit, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, care prevede crearea unui nou Centru de mari arși și includerea Urgențelor și a Secției de AŢI într-o clădire nouă, precum și modificarea fluxurilor medicale. În acest proiect, Consiliul Județean Timiș, pe lângă terenul pe care l-a pus la dispoziţie, susține financiar și anumite costuri necesare realizării documentației. La final, noua construcție va fi transferată în proprietatea județului. Vestea bună este că a fost emisă deja autorizația de construcție, iar următorul pas este licitația pentru execuție!

”Și nu avem de gând să ne oprim aici! Chiar dacă unitățile sanitare de la Timișoara deservesc nu doar întreg județul Timiș, ci întreaga regiune de Vest. Și Lugojul are nevoie de un SPITAL NOU! Căutăm variante de finanțare și, din următorul mandat, ne apucăm de treabă. Mă bucur când pot să ajut comunitatea în care m-am născut și pot să îi protejez pe oamenii de care sunt apropiat”, a conchis hotărât Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Comantat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Timiș
Executat de S.C. LOGOS CONSULTING S.R.L.
Cod mandatar financiar: 21200019

Comentarii

comentarii