Acasă Eveniment Camera de Comerţ revendică clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica din Timişoara

Camera de Comerţ revendică clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Rectorul Universităţii Politehnica Nicolae Robu a primit de la Camera de Comerţ o cerere prin care se solicită retrocedarea clădirii Rectoratului Universităţii Politehnica din Timişoara.  “În 15 mai 1945, predecesorii conducătorilor de acum ai Camerei de Comerţ au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea universitară a Timişoarei. Nu era vizată Politehnica, la acea vreme, dar prin cursul lucrurilor s-a ajuns din fericire ca beneficiar al acelui act de donaţie irevocabil şi pe vecie, cum este scris în articolul unu al actului, să fie tot mediul universitar, în speţă Politehnica. Pentru mine este de neînţeles cum conducerea actuală a Camerei de Comerţ vrea să rezilieze un act de donaţie benevol – în 15 mai 1945 a avut loc”, spune Nicolae Robu.
“Această revendicare are loc acum, când Politehnica a refăcut acoperişul clădirii – 300.000 de euro”
“E cu totul altceva atunci cînd îţi revendici proprietăţile care ţi-au fost luate abuziv, inclusiv când regimul comunist a procedat la obligare a proprietarului de a semna un act de donaţie. Conducerea de acum se pare că nu face nici o diferenţă între politica de refacere a patrimoniului uzurpat prin acte al regimului comunist şi această situaţie, cu totul specială, a clădirii Rectoratului Politehnicii. Este şi mai dezamăgitor că această revendicare are loc acum, când Politehnica a refăcut acoperişul clădirii – 300.000 de euro – cu eforturi foarte mari, am reparat şi faţada clădirii, chiar dacă aşa, mai modest. Am făcut o sală a senatului cum nu există în România”, spune Nicolae Robu.
“Camera de Comerţ din Timişoara a fost obligată să doneze acest imobil”
Preşedintele Camerei de Comerţ, Georgică Cornu, spune că donaţia nu a fost una benevolă. “Camera de Comerţ din Timişoara a fost obligată să doneze acest imobil – Palatul Lloyd – Eforiei Universităţii de Vest din Timişoara. În actul de donaţie, în articolul 3 se spune: părţile contractante stabilesc reciproc că donaţiunea se face cu condiţiunea ca acest imobil să fie folosit de Universitatea de Vest. Care nu a funcţionat şi nu a avut nevoie de acest imobil. În 18 august 1948 se întabulează dreptul de proprietate cu titlul de drept naţionalizare în favoarea Statului Român. În 25 aprilie 1996, această clădire a fost atribuită cu drept de proprietate în favoarea Universităţii Politehnica. L-a preluat, pur şi simplu, printr-o adresă de la Bucureşti. Eu nu vreau să dau afară Politehnica de acolo, dar dreptul de proprietate, chiar dacă este prin despăgubire, trebuie să şi-l obţină Camera de Comerţ. Deocamdată suntem în instanţă. S-ar putea să ajungem la Strassbourg. Îmi pare rău că în această acţiune a noastră este implicată Politehnica. Acţiunea este pentru o reparaţie pe care trebuie să o facă Statul Român”, a declarat Georgică Cornu, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.
 

Comentarii

comentarii