Acasă Actualitate Camerele Agricole, un proiect mort din faşă: Ce sunt îndemnaţi să facă...

Camerele Agricole, un proiect mort din faşă: Ce sunt îndemnaţi să facă fermierii din Timiş?

DISTRIBUIȚI

agricultoriÎnfiinţarea Camerelor Agricole cu trei ani în urmă a fost un proiect mort din faşă, aşa s-a zis de la început, aşa a fost. Fermierii au strigat în gura mare că aceste camere erau politizate şi nu au fost create pentru a sprijini agricultorii, ci pentru manipularea lor politică. Prin urmare, camerele agricole nu sunt funcţionabile, iar în acest moment există numai 16, inclusiv în Timiş.
Proiectul “Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!”, iniţiat de Fundaţia Revistei Ferma Timiş este materializat prin petiţia pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013.
“Pe scurt, cerem revenirea la atribuţiile cu putere de decizie pentru fermieri, pe care Ordonanţa 58 le-a eliminat complet! Când spunem atribuţii ne referim la măsuri şi decizii cu impact major pentru agricultură şi pentru activitatea şi traiul dumneavoastră de zi cu zi. Numai dacă ne referim la această perioadă cu fenomene meteo extreme care afectează în mod direct agricultura, existenţa Camerelor Agricole (CA) care să gestioneze Fondul Mutual ar fi însemnat recuperarea, în mare parte, a pierderilor suferite de pe urma secetei sau a grindinei”, arată petiţia.
Iată ce mai susţine petiţia:
Pentru că banii există, asiguraţi de Uniunea Europeană, dar nu pot fi accesaţi pentru că nu avem un Fond Mutual acreditat!
Scoaterea terenurilor din circuitul agricol, coordononarea activităţilor de informare, formare profesională, consultanţă, asistenţă tehnică pentru proiectele din PNDR, toate acestea înseamnă atribuţii cu putere decizională care ar trebui să intre sub jurisdicţia Camerelor Agricole. Mai mult, dintre atribuţiile principale din Legea 122, eliminate în prezent, amintim şi că CA ar fi trebuit să asigure asistenţă juridică celor pe care îi reprezintă şi să nominalizeze câte un consilier pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice.
Menţionăm că Fundaţia Revistei Ferma nu se implică sub nici o formă în demersurile privind organizarea şi funcţionarea Camerelor Agricole, a celor deja existente şi a celor ce vor fi formate în viitor, dar îşi asumă informarea fermierilor cu privire la oportunităţile pe care aceştia le pot avea prin legiferarea unor drepturi şi atribuţii cu putere de decizie şi reprezentare la nivel local, regional, naţional, din punct de vedere juridic, administrativ, al organizării teritoriului şi al intereselor comune raportate la activităţile agricole pe care le desfăşoară. Toate acestea erau parte integrantă a Legii nr. 122/2012 care modifica şi completa Legea nr. 283/2010, dar au fost complet eliminate prin OUG 58/2013.
Fundaţia Revistei Ferma a demarat campania de strângere de semnături pentru susţinerea proiectului “Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!”, care se desfăşoară în cadrul principalelor evenimente cu profil agricol (târguri, expoziţii, întruniri ale fermierilor), prin intermediul voluntarilor şi online, pe www.fundatiaferma.ro. http://www.camerele-agricole.ro şi din paginile de facebook.
Faceţi cunoscută opinia dvs. şi dezbateţi subiectul pe forum.agroinfo.ro, la secţiunea Camerele Agricole”, arată petiţia.

Comentarii

comentarii