Acasă Actualitate Când vom avea temperaturile normale la încălzire în apartamentele din Timișoara? La...

Când vom avea temperaturile normale la încălzire în apartamentele din Timișoara? La Colterm doar administratorul special știe răspunsul

DISTRIBUIȚI

Colterm atenționează că, joi 27 octombrie, în intervalul orar 08.00 – 19.00, în municipiul Timișoara, vor avea unele intervenții asupra instalației de termoficare din incinta CT Centru, de aceea, încălzirea va fi oprită în oraș.

Scopul este eliminarea unor neetanșeități apărute o dată cu pornirea furnizării agentului termic pentru încălzire. Unele au fost reparate în vară, dar au apărut câteva când a fost dat drumul la procesul de încălzire, săptămâna trecută. Coroborat cu temperaturile ridicate prognozate pentru zilele următoare, Colterm va întrerupe alimentarea cu energie termică pentru încălzire, în ziua de  joi, 27 octombrie 2022, în intervalul orar 08.00 – 19.00, în municipiul Timișoara.

Prin urmare, fiindcă în următoarele zile, va fi oprită încălzirea pe timpul zilei, noi am vrut să aflăm cât va fi temperatura agentului termic, pe timpul nopții, și ce înseamnă lucrările de la CT Centru, de joi. Din păcate, ne-am lovit de un zid de netrecut, la Colterm. În mod surprinzător, domnul de la dispecerat ne-a transmis că nu știe cât va fi această temperatură a agentului termic (a apei) pe timpul nopții, de aceea cel mai bine ar fi să sunăm la biroul de relații cu publicul și ne-a dat și un telefon. ”La noi, la dispecerat, sunați dacă aveți probleme cu avariile, dacă vă curge ceva pe rețea sau la subsol sau nu curge, dacă e lipsă temperatura, sunați la noi, la dispecerat, în rest, pentru orice întrebare, sunați la relații cu publicul. Încă nu știm cât va fi temperatura agentului termic pe timpul nopții”.

Am sunat la numărul de la biroul de relații cu publicul, pe care l-am primit de la domnul dispecer. Acolo ne-a răspuns o domniță, care, evident, a rămas stupefiată. Nu a știut să ne spună ce înseamnă acele lucrări și nici cât va fi temperatura agentului termic pe timpul nopții. ”Să v-o dau pe șefa mea…!”. Bineînțeles că șefa nu a știut să ne spună nimic și ne-a transmis că ne face legătura cu persoana care a trimis comunicatul. Așadar, a fost a treia persoană îndrituită să ne ofere informații, dar nu a știut nimic. Când i-am atras atenția de acest lucru grav, nu a avut ce să ne spună. Dispeceratul și biroul de relații cu publicul nu au știut să ne lumineze, deși asta este menirea lor!!!

În cele din urmă, l-am sunat pe Cristian Amza, administratorul special al Colterm, și ne-a explicat totul:

Temperatura agentului termic care pleacă din centrala Colterm este de 75 -76 de grade, iar pe sud, pe 75 -80, dar evident că nu rămâne la același nivel până când ajunge în caloriferele timișorenilor, iar pe secundar, pe retur, temperatura este de 35 -38 de grade.

Acum se simte mai bine căldura în calorifere. De ce? Luni seara au fost finalizate lucrările de pe strada Surorile Martir Caceu din zona stadionului Dan Păltinișanu și se poate merge pe conducta de 1.000 din CET Sud care este mult mai eficientă decât cea de 600. De asemenea, au mai fost terminate câteva intervenții de pe rețea, precum și cele de pe bv. Dâmboviței.

Mai există unele în desfășurare, dar în esență sunt din ce în ce mai puține. Asta înseamnă că având mai puține spărturi și lucrări pe rețea, temperatura cu care agentul termic ajunge în calorifere și pe retur va fi mai mare cu un grad- două, comparativ cu ce era în urmă cu 10 zile, când a fost dat startul la încălzire.

Deși unii timișoreni spun că este oprită încălzirea, miercuri 26 octombrie, pe timpul zilei, domnul Amza spune că nu ar trebui să fie sistată. Colterm va opri încălzirea, ziua, începând de joi, 27 octombrie. Dacă s-a mai întâmplat, o fi alte cauze. ”De exemplu ne-a semnalat cetățenii de pe strada Dej că nu aveau căldură, iar când a ajuns echipa acolo, erau robineții închiși. Oamenii au închis robineții peste vară și așa au rămas. Pe strada Popa Șapca au fost probleme, dar acolo au fost remediate deficiențele”, a spus Amza.

Prin urmare, temperaturile exacte de livrare și de retur a agentului termic pot fi analizate, după 5 – 6 noiembrie ”Prognozele noastre arată că atunci va fi o răcire a temperaturilor exterioare, astfel ca noi să putem să mergem pe timpul zilei și al nopții pe parametri mai puternici, privind agentul termic. Acum, pe secundar, mergem cu 35 – 38, fiindcă e cald afară. Toată cantitatea de apă din rețele ca să o poți reîncălzi după ce s-a răcit este destul de complicat. Dacă o încălzești prea tare e un consum inutil, fiindcă afară încă e cald ziua”, a explicat Cristian Amza.

În circuitul primar al sistemului de încălzire din Timișoara circulă aproape 17.000 de tone de apă, iar în circuitul secundar plus-minus 50.000 de tone. În funcție de temperaturile exterioare din perioada următoare, Colterm va ajusta programul de furnizare a energiei termice pentru încălzire, în sensul în care se va livra căldură cu precădere pe timpul nopții.

Totodată, Colterm vrea să vină în sprijinul abonaților și atenționează că, în cazul în care, din diverse motive, întâmpină probleme legate de serviciile de încălzire, respectiv există sincope în alimentarea cu agent termic pentru încălzire, pot apela dispeceratul Colterm S.A., la numerele de telefon 0256-494.133; 0756.061.468 sau ne pot contacta pe adresa de e-mail relatii@colterm.ro

Comentarii

comentarii