Acasă Actualitate Candele în centrul Timișoarei în amintirea celor care s-au jertfit la Revoluție

Candele în centrul Timișoarei în amintirea celor care s-au jertfit la Revoluție

DISTRIBUIȚI

candele 1

Candele au fost aprinse miercuri seara, în 16 Decembrie, în Piața Victoriei din Timișoara, în amintirea celor care s-au jertfit pentru libertate acum 26 de ani…

Majoritatea dintre cei care au ales să facă acest gest sunt revoluționari. În fața Operei a fost realizată o mare cruce, formată din sute de candele. Tot în această seară, de la ora 23:45, va avea loc Liturghia la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru nr. 10 (fostă Albac).

 

candele 2

La 16 decembrie a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Pastorul făcuse comentarii critice la adresa regimului în mass media internațională. Enoriașii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a-l proteja, între timp alăturându-se și alți trecători protestului. Mulțimea a început să strige sloganuri anticomuniste. Seara, protestul s-a extins. Unii protestatari au încercat să incendieze clădirea care găzduia comitetul județean al Partidului Comunist Român (PCR). Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, în timp ce miliția a recurs la forță și la arestarea unora dintre protestatari. Mulțimea a pornit într-un marș de protest prin oraș, confruntându-se cu forțele de ordine.

Comentarii

comentarii