Acasă Cultura Cardinalul, la Universitatea de Vest Timișoara

Cardinalul, la Universitatea de Vest Timișoara

646
DISTRIBUIȚI

În Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, bv. Vasile Pârvan nr. 4, de la orele 19.00, va avea loc proiecția tulburătorului film ”Cardinalul”, semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, în data de 15 noiembrie.

Intrarea este liberă.

”Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și, mai apoi, perioada încercării de convertire forțată în penitenciarul Sighet.

Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

În anul 1948, conducătorii Bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe.

În fața chinurilor și a unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu, care, prin curaj și verticalitate, devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Gabriel Kosuth (director de imagine). Cornel Țăranu (muzică). Nita Chivulescu (montaj). Dumitru Nicodim (scenograf). Nicolae Mărgineanu jr (producător executiv) ș Luminița Mihai (costume).

Invitații Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pentru seara de 15 noiembrie, sunt regizorul Nicolae Mărgineanu, artist care a oferit patrimoniului cultural românesc nenumărate filme de valoare, atât ca operator cât și ca regizor.

Sub semnătura lui ca regizor, enumerăm ”Ștefan Luchian”, ”Întoarcerea din iad”; ”Pădureanca”, ”Flăcări pe comori”, ”Privește înainte cu mânie”, ”Binecuvântată fii, închisoare”), și este fiul marelui
psiholog clujean greco-catolic, Nicolae Mărgineanu, care a stat în închisoare, pentru o vină închipuită, între 1948 și 1964, precum și actorul Radu Botar, titular în peste 100 de roluri pe scene ale diverselor teatre din țară și străinătate, și care îl întruchipează magistral pe episcopul Iuliu Hossu în filmul ”Cardinalul”.

Invitații speciali vor fi conf. Florin Lobonț, decanul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, și Ramona Băluțescu, jurnalist. La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Comentarii

comentarii