Acasă Eveniment Care este noua strategie de atac a hoților de buzunare din mijloacele...

Care este noua strategie de atac a hoților de buzunare din mijloacele de transport RATT, în Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Dacă cineva crede că hoții de buzunare care acționează în tramvaiele și troleibuzele  RATT din Timișoara s-au retras, este o mare eroare, pentru că ei și-au schimbat doar strategia: nu mai acționează în prima jumătate a zilei, cum făceau până acum, ci în a doua jumătate, după ora 16.00, când polițiștii locali se duc și ei la casele lor. Știți de ce?

În ultimele luni, la presiunea presei, autoritățile locale au luat unele măsuri de control și au trimis polițiștii locali să patruleze prin mijloacele de transport în comun, dar dimineața și numai câteva ore. Într-adevăr, efectul imediat a fost că tâlharii nu au mai circulat și nu au mai acționat o perioadă de timp. De fapt, ei nu au cedat și nici nu s-au speriat deloc. Ei au analizat terenul și și-au dat seama imediat că după ora 16.00, nu mai există niciun polițist oricât ai căuta pe străzi sau, Doamne ferește, în tramvaie. După această oră, biata comunitate este atât de expusă și neprotejată, încât te apucă groaza. Orice tâlhar poate ataca, cu mare nonșalanță atât pe străzi, cât, mai ales, în tramvaiele ce vin și merg către Gara de Nord. De fapt, aceasta este ruta hoților, până la Piața 700, fiindcă este un traseu mai dosit, nu este așa expus. Bineînțeles că cei mai bine organizați dintre ei și curajoși lovesc și dimineața.
Luni, pe la ora 17.00, era o trupă de patru indivizi, cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani și așteptau în stația de tramvai de la intersecția bv. Dragalina cu Regele Carol și discutau tare între ei. Bineînțeles că, printre ei se afla și o pirandă. De fapt, de acolo, în mod obișnuit, ei pornesc la atac sau acolo coboară, când finalizează atacurile și vin din centru. Nu merg până la gară, fiindcă e un loc periculos pentru ei. Ei sunt foarte ușor de recunoscut, dacă ai un pic exercițiu. De obicei, sunt tuciurii și destul de prost îmbrăcați și vorbesc între ei cu voce foarte ridicată false subiecte, despre întâlniri de afaceri, prietenii sau de activități profesionale și economice, să pară oameni cu preocupări înalte. Tot de obicei, unul sau doi dintre ei, cei care atacă buzunarul, au și un pulover sau o geacă pe mână, să poată să își ascundă mișcările. Unii se fac că chiar comunică la telefonul mobil, dar vorbesc singuri, de fapt. Strategia este să distragă atenția călătorilor și să dea sentimentul că ei sunt oameni serioși și familiști.
Demn de remarcat este faptul că și ei au ochiul foarte bine  format. O dată, îi analizează pe cei din jur și își dau seama imediat, după îmbrăcăminte și mișcări speciale, dacă în jurul lor este vreo persoană (polițist, jandarm etc.) în civil și utilizează telefonul mobil sau alte mijloace de comunicare ascunse și îi urmăresc. A doua oară, își aleg victimele. Ei nu lovesc pe oricine. Cum fac leii și hienele, din turmă culeg numai animalele cu probleme. Hoții din zilele noastre din Timișoara îi aleg, îndeobște, pe bătrâni și pe femei. Evident că îi evită pe bărbații în putere, fiindcă aceștia pot riposta violent. Demn de remarcat este și faptul că, datorită ochiului lor format, imediat cum observă ceva dubios, se retrag. Nu mai urcă în tramvai și evită atacul. Pornesc hai-hui pe stradă, se împrăștie sau așteaptă alt mijloc de transport.
Acum, ei au așteptat și s-au urcat în următorul tramvai…!
Prin urmare, dacă autoritățile locale cred că i-au stârpit pe hoții din buzunare din mijloacele de transport în comun se înșeală amarnic. Ei s-au repliat și, acum lovesc și mai tare, tocmai când comunitatea este descoperită. Dacă încerci să îi chemi pe oamenii legii să te ajute, după ora 17.00, nu ai nicio șansă, fiindcă nu te aude nimeni, ci rămâi o victimă sigură a tâlharilor.

 

Ce spune Poliția Locală Timișoara?
Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Intervenții Rapide și din cadrul Biroului Transport Urban susțin că au organizat recent o amplă acțiune pe mijloacele de transport în comun, în stațiile RATT și în apropierea acestora, în special pentru prevenirea faptelor de furturi din buzunare, dar și pentru prevenirea, combaterea și constatarea contravențiilor referitoare la ordinea și liniștea publică prevăzute de Legea 61/1991 republicată și a faptelor care contravin normelor privind transportul public de persoane prevăzute de HCL 371/2007 modificată. Un grup de persoane cunoscute ca făcând parte din categoria hoților de buzunare, două femei și un bărbat, au fost depistați pe tramvaiul 5, în zona Libertății, și au fost dați jos din mijlocul de transport de polițiștii locali. Cei în cauză au fost preluați în vederea verificării documentelor, fiind aduși la sediul Poliției Locale, sancționați pentru călătorie frauduloasă și acte de identitate expirate, nefiind însă motive de reținere a unor infracțiuni. Datele acestora au fost comunicate și Poliției Municipiului Timișoara în vederea exploatării în activitatea calificată de instrumentare a cazurilor. Acțiunea s-a desfășurat încă de la primele ore ale dimineții și până seara, fiind aplicate un număr de 25 de sancțiuni contravenționale pentru fapte precum consumul de alcool, comerțul ilicit în apropierea stațiilor RATT, autovehicule parcate în aceste locații, oameni fără adăpost în tramvaie. Poliția Locală Timișoara va organiza periodic astfel de acțiuni cu efective mărite cu scopul de a preveni și descuraja faptele care contravin normelor legale, bazându-se și solicitând sprijinul populației în probarea faptelor atunci când sunt depistate persoane suspecte de comiterea infracțiunilor de furt –explică Poliția Locală Timișoara.

Comentarii

comentarii