Acasă Eveniment Care sunt problemele în implementarea proiectelor POS Mediu Timişoara?

Care sunt problemele în implementarea proiectelor POS Mediu Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Mircea Leschian, directorul Organismului Intermediar POS Mediu Timişoara, a prezentat, marţi, 2 august, principalele probleme în implementarea proiectelor finanţate de către Uniunea Europeană, prin POS Mediu. Greşelile:

Greşeli în pregătirea proiectelor; consultanţi cu performanţe neuniforme; lipsa iniţiativei şi a asumării proiectului din partea beneficiarului; adoptarea necondiţionată a muncii consultantului; întârzieri nejustificate în lansarea procedurilor de atribuire; întârzieri în depunerea cererilor de rambursare; deficienţe în derularea procedurilor de achiziţii – acestea sunt o parte dintre probleme. De asemenea, se mai adaugă documentaţii de atribuire insuficient detaliate; sprijin şi decizii inconsistente din partea autorităţilor competente; resurse reduse şi timp scurt alocat evaluării; utilizarea nejustificată a procedurilor de achiziţie; lipsa experienţei instituţiilor în implementarea proiectelor; lipsa de personal pregătit şi ineficienţă în managementul contractelor.

16 proiecte în Timiş

În judeţul Timiş, sunt 16 proiecte în derulare, în principal pe domeniul infrastructură-epurare ape, management deşeuri sau protecţia diversităţii. Şase proiecte au o valoare cuprinsă între 50 –150 de milioane de euro şi se desfăşoară pe o perioadă de 2–3 ani. Depozitul de la Ghizela este primul finalizat. Strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, în România, pentru perioada 2007-2013 are obiectivul global protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă, inclusiv conformarea cu acquis-ul comunitar de mediu. Strategia are în vedere creşterea calităţii serviciilor publice de apă, canalizare, salubritate şi termoficare, ţinând cont de principiile dezvoltării durabile şi “poluatorul plăteşte”.
Bugetul total este de aproximativ 5,6 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro finanţare nerambursabilă a UE şi peste 1 miliard euro contribuţie naţională. În acest moment, sunt 223 de proiecte aprobate, cu o valoare totală de 5.799.782.262 euro – 132% din alocarea 2007-2011 şi 77,58% din alocarea 2007-2013. Dintre acestea, 205 contracte de finanţare semnate au o valoare totală de 5.589.952.617 euro. De asemenea, 115 milioane de euro sunt rambursaţi către beneficiari, 402 milioane de euro reprezintă prefinanţarea plătită către beneficiari. Mai sunt 131 proiecte în curs de aprobare, cu o valoare de aproximativ 1,1 miliarde euro.

 

Comentarii

comentarii