Acasă Actualitate Cartierul Tipografilor din Timişoara – străzi murdare şi gunoaie aruncate aiurea

Cartierul Tipografilor din Timişoara – străzi murdare şi gunoaie aruncate aiurea

DISTRIBUIȚI

Dacă poluarea cu PM10 a mai fost rezolvată în Timişoara, poluarea cu deşeuri continuă să fie o problemă. Unii cetăţeni certaţi cu civilizaţia aruncă deşeuri (hârtii, pet-uri, chiştoace sau doze de suc şi bere) peste tot – pe stradă şi îndeosebi pe spaţiul verde. Aşa cum se plâng unii cetăţeni, Cartierul Tipografilor este poluat cu deşeuri şi are străzile murdare, iar angajaţii Retim nu sunt niciodată în zonă.

 

UPDATE:

La câteva ore de la publicarea acestui articol cei de la Retim au făcut curat în Zona Tipografilor, începând chiar de la rampa de gunoi clandestină situată la intersecţia str. Aurel Popovici cu str. Vasile Lucaci. Locuitorii din zonă aşteaptă acum ca şi Poliţia Locală să îşi facă datoria şi astfel de situaţii să nu mai apară. 

 

Rampă clandestină

Numai un exemplu: la intersecţia str. Aurel Popovici cu str. Vasile Lucaci, locuitorii din cartier menţin de ani de zile o rampă clandestină de deşeuri, chiar pe spaţiul verde. Gunoaiele sunt aruncate la rădăcina copacului sau lângă vreun stâlp, direct pe jos, inclusiv pe stradă şi pe trotuar, iar uneori în saci. Fiindcă în oraş sunt zeci de rampe clandestine, adesea Poliţia Locală Timişoara organizează pânde pentru a-i prinde pe cei care aruncă deşeuri. O amendă poate sări de 500 de lei pentru abandonarea deşeurilor în locuri nepermise.
Florin Cepănariu, directorul Retim, a declarat că societatea pe care o conduce are un contract ferm cu Primăria Timişoara, cu grafice clare de salubrizare stradală pentru fiecare cartier, unde se specifică tot ce trebuie făcut, dar şi frecvenţa acţiunilor. “Inclusiv spălatul străzilor se face conform unor grafice. O să trimit pe cineva acolo să vedem despre ce e vorba în Cartierul Tipografilor. Nu am avut sesizări până acum, privind curăţenia în zonă”, a precizat directorul Retim, luni, 30 iulie.
Potrivit HCL 371/2007, modificată prin HCL 206/2009, aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare şi nealimentare, printre care şi chiştoace de ţigări, coji de seminţe, precum şi orice alte deşeuri, se sancţionează cu amenzi de la 500 la 1.000 lei. Poliţia Locală Timişoara desfăşoară activităţi de urmărire şi îi amendează pe cei care aruncă gunoaiele pe domeniul public sau chiştoacele de ţigări pe stradă şi pe trotuare. Din păcate, poliţiştii sunt în număr prea mic pentru a fi prezenţi în toate locurile.

Retim schimbă pubelele deteriorate

Timişorenii trebuie să ştie că dacă deţin pubele deteriorate, necorespunzătoare colectării deşeurilor, pot beneficia gratuit de schimbarea recipientelor deteriorate. Pentru aceasta este necesar ca administratorii asociaţiilor de proprietari-locatari sau persoanele fizice să se adreseze în scris cu o cerere la Biroul contractare Retim. Urmare a acestei solicitări clientul va primi recipientul, pe care îl va ridica de la sediul societăţii, iar recipientul deteriorat va fi ridicat de angajaţii RETIM după ce va fi golit in prealabil.
Directiva UE privind deşeurile de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice – DEEE, transpusă în legislaţia română prin HG 1037/2010, obligă autorităţilor publice locale să colecteze separat DEEE de la gospodăriile particulare. Primăria Timişoara a stabilit, împreună cu operatorul de servicii publice de salubrizare SC RETIM Ecologic Service SA, trei puncte de colectare a acestor tipuri de deşeuri pe următoarele locaţii: Calea Torontalului nr. 94; str. Energiei nr. 3 (zona Calea Şagului); Calea Moşniţei nr. 2 şi Aleea Avram Imbroane nr. 70.

 

 

Comentarii

comentarii