Acasă Economic Casă de Ajutor Reciproc Decebal I.F.N Deva îi deschide punct de lucru...

Casă de Ajutor Reciproc Decebal I.F.N Deva îi deschide punct de lucru în Recaş

DISTRIBUIȚI

uncarbCasa de Ajutor Reciproc Decebal I.F.N Deva anunţă dezvoltarea unui punct de lucru în Recaş. În contextul unei rate reduse de ocupare (aproximativ 60%) şi a unei rate mari a sărăciei (40.4% din populaţia României era în 2014 expusă riscului de sărăcie), Casă de Ajutor Reciproc Decebal I.F.N Deva vine în sprijinul persoanelor vulnerabile prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate şi la educaţie financiară şi antreprenorială. Faţă de împrumuturile acordate de alte instituţii financiare, Casa de Ajutor Reciproc răspunde cerinţelor sociale, prin dezvoltarea unor forme alternative de finanţare a solidarităţii.

Împrumut promoţional

Printre împrumuturile acordate, se numără: Împrumutul tip CAR – disponibil în mai multe variante, concepute special pentru a satisface  nevoile membrilor, principalele atuuri – formularistică simplificată, se acordă pe loc, rambursabile între o săptămâna şi cinci ani, dobânzi atractive, fără costuri ascunse.  Împrumutul promoţional – Se acordă cu ocazia concediilor şi a principalelor sărbători religioase (Paşte şi Crăciun), cu cele mai mici dobânzi şi cu prioritate. Membrii Minori – produs de acumulare destinat membrilor minori. Părinţii sau tutorii legali ai minorului pot depune lunar sume de bani, până acesta împlineşte vârstă de 18 ani. Bursă de studii – Program social destinat  studenţilor cu bune rezultate la învăţătură care provin din familii cu resurse financiare modeste. În prezent, prin acest program sunt susţinuţi 26 de studenţi din judeţul Hunedoara şi nu numai, ai căror părinţi sunt membri ai unei C.A.R. Bonificaţia anuală – La finele fiecărui an, excedentul realizat de către fiecare C.A.R. se reflectă în fondurile membrilor. Astfel, fiecare membru, primeşte o bonificaţie aplicată că şi procent la fondul social acumulat. Ajutorul de deces – nerambursabil – În cazul desesului unui membru sau al unui aparţinător al acestuia, C.A.R. vine în sprijinul familiei şi suportă o importantă parte din cheltuielile aferente.

Instituţii nebancare

Casele de ajutor reciproc sunt instituţii financiare nebancare IFN, fără scop patrimonial, organizate în vederea sprijinirii şi întrajutorării financiare a membrilor asociaţi.  În cazul acestora, membrii primesc ajutor financiar reciproc şi microcredite pentru dezvoltarea activităţilor generatoare de venit sau pentru uz personal, încurajarea economisirii pentru familiile cu venituri mici – ajută la prevenirea şi abordarea tuturor aspectelor excluziunii – sărăcie, venituri mici, lipsa locurilor de muncă şi mai ales a cauzelor acestora lipsa educaţiei financiare şi a creditului accesibil, oferindu-le sprijin în gestionarea adecvată a bugetelor, combaterea supra-îndatorării şi efectelor unor practici de creditare iresponsabile social, şi eventual finanţare pentru ocuparea pe cont propriu. Proiectul ICAR este implementat de către Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din România alături de 27 de parteneri şi are drept scop înfiinţarea unui număr de 9 C.A.R. şi dezvoltarea activităţii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit şi organizaţiile de micro-finanţare. În plus, se are în vedere Crearea a 36 de noi locuri de muncă, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din  regiunile: Bucureşti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Est. Proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară: 6. “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.

Comentarii

comentarii