Acasă Economic Casa Neuman, fostă reședință de protocol pentru familia Ceaușescu, scoasă la vânzare...

Casa Neuman, fostă reședință de protocol pentru familia Ceaușescu, scoasă la vânzare cu 2,7 milioane de euro

917
DISTRIBUIȚI

Casa Neuman, reședință privată importantă din Arad, care a fost proprietatea celei mai prestigioase familii din istoria orașului și folosită, după confiscarea de către comuniști, drept reședință de protocol a familiei Ceaușescu, este scoasă la vânzare de la 2,7 milioane de euro.

Clădirea, ridicată între anii 1925 și 1926, a fost Casă de Oaspeți a județului Arad iar din 2000 a fost retrocedată moștenitorilor. A fost estimată de Artmark între 3 și 3,5 milioane de euro, scrie News.ro.

Casa Neuman din strada Horia este o bijuterie arhitecturală care a impresionat de-a lungul timpului numeroși oameni de afaceri, artiști sau șefi de stat. Construcția are structură în formă de U, cu fațada principală marcată de o intrare neoclasică grandioasă, cu fronton și patru coloane. Interiorul păstrează fastul secolului trecut: vitralii viu colorate, migălos lucrate, sculpturi în lemn, stucaturi alambicate, șeminee și multe alte elemente decorative.

Primii membri ai familiei Neuman, Adolf, Daniel și Samuilă, au ajuns la Arad la jumătatea secolului al XIX-lea și au fondat în 1851 o mică distilerie la marginea orașului, care a devenit curând o adevărată fabrică, extinsă în 1862 cu o moară cu aburi. Dezvoltarea economică din anii care au urmat a fost exploatată cu istețime de către frați, care au deschis o filială și la Viena.

Faima platformei industriale arădene s-a răspândit în tot Imperiul și a stârnit curiozitatea împăratului Franz Joseph, care a venit să o vadă în 1884. În urma vizitei, suveranul a acordat familiei rangul nobiliar („Végvári”). Certificatul de acordare a titlului de baron tuturor membrilor familiei a fost emis în septembrie 1913, fiind semnat de împăratul și regele Franz Joseph și prim-ministrul Tisza István. A

radul a beneficiat enorm de pe urma ascensiunii și consolidării imperiului Neuman, industriașii fiind printre cei mai mari plătitori de impozite. Fiul lui Alfred, Francisc, s-a născut la Arad în anul 1910. În 1935, fratele său Eduard, care conducea Fabrica de spirt și drojdie, a emigrat în Cuba, astfel că Francisc a preluat toate afacerile familiei, la numai 25 de ani. Baronul a sporit averea familiei, dar a fost și martorul neputincios al pierderii sale, în 1948, odată cu naționalizarea. A plecat în Elveția fără niciun ban, de acolo la Salzburg și apoi în SUA.

Familia Neuman a sprijinit financiar ridicarea impozantului Palat Cultural inaugurat în 1913 și a altor palate, veritabile bijuterii ale centrului Aradului până în zilele noastre. Casa Neuman este construită cu elemente de arhitectură neoclasică și un parter bogat în decorații, exuberant pe alocuri, ce păstrează în prezent multe din elementele originare. Actualul proprietar a efectuat o serie de lucrări de renovare și consolidare (adâncire și izolare demisol, înălțare mansardă, reparare fațadă ș.a.). Casa beneficiază de un proiect de remodelare integrală și transformare a imobilului în hotel cu 23 de camere, 4 apartamente, restaurant și SPA. Amplasarea clădirii este ideală pentru funcțiunea de hotel, în centrul orașului Arad, vis a vis de Palatul Szantay. Curtea interioară generoasă poate fi transformată într-o grădină de vară.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii