Acasă Actualitate Cascada Bigăr s-a prăbușit. Autoritățile spun că sunt cauze naturale –...

Cascada Bigăr s-a prăbușit. Autoritățile spun că sunt cauze naturale – Video

2403
DISTRIBUIȚI

Cascada Bigăr, situată în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi sub propria greutate. Potrivit primelor informaţii, travertinul (piatra din care era formată cascada) s-a desprins din cauza greutăţii.

“Avem, din păcate, și o veste neplăcută Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale.

Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, anunță Regia Nationala a Pădurilor – Romsilva.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat Mircea Jumanca, ghid turistic şi activist pentru protecția mediului, pentru Deutsche Welle.

În replică, Romsilva a transmis că păstrăvăria a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu s-au făcut niciun fel de intervenţii în zonă.

Cascada Bigăr, din judeţul Caraş-Severin a fost desemnată cea mai frumoasă din lume.

Aceasta este vizitată de peste 100.000 de turişti, după amenajarea eco-turistică a zonei.

Astfel, dacă în perioada 2016 – 2017 au vizitat cascada din vestul ţării 50.000 de turişti, în intervalul 2017 – 2018, numărul lor a depăşit 100.000.

Cel mai mare flux de vizitatori a fost înregistrat în perioada 01 – 06 iunie 2017, imediat după ce au fost finalizate lucrările de amenajare a zonei.

Președintele Consiliului Județean Caraș – Severin spune că este șocat de ceea ce s-a întâmplat.

“Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş-Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca, pentru News.ro.

Cascada Bigăr face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, fiind considerată una dintre cele mai frumoase cascade din lume.

Ea se află în Valea Minisului, mai exact, la jumătatea drumuli dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B.

Comentarii

comentarii