Acasă Economic Case şi vile mai ieftine în primul trimestru

Case şi vile mai ieftine în primul trimestru

502
DISTRIBUIȚI

În timp ce apartamentele au trecut printr-o perioadă de stabilitate, preţurile caselor şi vilelor au continuat să scadă în primul trimestru, atât în Bucureşti cât şi în majoritatea celorlalte mari oraşe din ţară. Conform unei analize realizată de www.imobiliare.ro, cel mai mult s-au ieftinit casele din Constanţa, urmate de cele din Bucureşti. Analiza www.imobiliare.ro a luat în calcul anunţurile care vizează vânzarea caselor şi vilelor construite după 1990 scoase la vânzare în Bucureşti, Ilfov, Timiş, Braşov, Iaşi, Cluj şi Constanţa.

 „Pe segmentul case-vile, cea mai mare scădere de preţ, de -7,2%, a fost înregistrată la Constanţa. Iar singurul oraş unde putem vorbi de o creştere a preţului cerut este Braşovul. Cererea pentru case şi vile nu a revenit la un nivel care să asigure stabilitatea pe piaţă, deşi prin prisma preţului, în localităţile din vecinătatea marilor oraşe, casele pot reprezenta o alternativă la oferta de apartamente noi", declară Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

 
Timişoara
 
În Timişoara, preţul caselor şi vilelor noi au stagnat în primul trimestru, evoluţia înregistrată de +0,1% fiind nesemnificativă. Preţul mediu solicitat în prezent este de 846 euro/mp, ceea ce face ca o vilă cu o suprafaţă de 120 mp să fie scoasă la vânzare la un preţ care depăşeşte cu puţin 100.000 euro. Cu o valoare medie de 795 euro/mp util, în localităţile învecinate Timişoarei, preţurile practicate fac concurenţă directă apartamentelor din oraş. Localităţile cu cea mai mare ofertă sunt cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de boom: Dumbrăviţa, Moşniţa şi Giroc.
 
Bucureşti – Ilfov
 
Cu o valoare de 1.367 euro/mp înregistrată la finalul primului trimestru, preţul solicitat pentru casele şi vilele construite după 1990 din Capitală a cunoscut o scădere de 3,7% faţă de finalul trimestrului patru din 2010. În prezent, preţul mediu solicitat pentru o vilă nouă cu o suprafaţă de 120 mp utili din Bucureşti este de aproximativ 164.000 de euro. Mai ieftine sunt proprietăţile similare din localităţile învecinate Capitalei. În Roşu, spre exemplu, o vilă finalizată în 2010, cu 5 camere şi o suprafaţă utilă de 180 mp, este scoasă la vânzare la preţul de 110.000 de euro, concurând cu oferta de apartamente noi mari, cu 3 şi 4 camere.
 
Braşov
 
Braşovul este singurul mare oraş în care casele şi vilele s-au scumpit în medie cu 4% în primul trimestru. În prezent, preţul mediu solicitat pentru această categorie imobiliară este de 971 euro/mp util, ceea ce face ca preţul unei vile de 120 mp să fie de 116.000 de euro. În zona Stupini, însă, o vilă cu 5 camere construită în 2008, cu o suprafaţă de 180 mp este scoasă la vânzare la un preţ de 98.000 de euro. Casele şi vilele din localităţile învecinate Braşovului sunt mai ieftine, 790 euro/mp (94.800 euro pentru o vilă de 120 de mp).
 
Cluj-Napoca
 
Vilele scoase la vânzare în Cluj-Napoca au înregistrat o scădere, de 1,8%, în primul trimestru. Dacă la finalul anului trecut, preţul solicitat pentru o vilă era de 1.027 euro/mp util, la finalul primului trimestru din 2011, acesta avea valoarea de 1.009 euro/mp util, ceea ce face ca o vilă de 120 mp să aibă un preţ mediu de 121.000 de euro. Cu o valoarea medie de 992 euro/mp util, în localităţile din jurul oraşului, preţurile sunt ceva mai mici decât cele practicate în municipiu. În ultimele trei luni, preţul caselor şi vilelor din localităţile din judeţul Cluj a scăzut cu 2,2%. Printre localităţile cu cea mai bogată ofertă sunt Floreşti, Deusu şi Gilău.
 
Constanţa
 
Preţul mediu solicitat pentru casele noi din Constanţa a ajuns, în primul trimestru, la valoarea de 1.007 euro/mp util (120.840 euro pentru o vilă cu o suprafaţă medie de 120 mp), cu 7,2% mai puţin decât la finalul anului trecut (când preţul solicitat pentru acelaşi tip de proprietate depăşea 130.000 de euro). Însă pe piaţă se găsesc oferte şi mai ieftine. Într-una din zonele rezidenţiale de la periferia municipiului Constanţa, este scoasă la vânzare o vilă cu 5 camere construită în 2005, cu o suprafaţă de 140 mp şi un teren de 260 mp, la preţul de 95.000 de euro. În localităţile din jurul municipiului, preţul mediu al caselor şi vilelor a ajuns la 850 euro/mp util.
 
Iaşi
 
Cele mai ieftine case şi vile se găsesc la Iaşi unde proprietarii solicită un preţ unitar de 645 euro/mp util. Aici, cererea scăzută face ca preţul pe metru pătrat util în cazul vilelor şi caselor scoase la vânzare să fie cu peste 25% mai ieftin decât cel al apartamentelor, conform Indicelui imobiliare.ro. O casă din Iaşi, construită după 1990, cu o suprafaţă utilă de 120 mp este scoasă la vânzare pentru un preţ mai mic de 80.000 de euro.
 

Comentarii

comentarii