Acasă Cultura Castelul Huniade. De la reședință regală la sediu de muzeu

Castelul Huniade. De la reședință regală la sediu de muzeu

DISTRIBUIȚI

Serata medievală organizată de Muzeul Național al Banatului împreună cu Muzeul Banatului Montan Reșița și Editura Mega în cadrul Bookfest Timișoara a avut un real succes, sâmbătă, la CRAFT.

Cu acest prilej, a fost lansată o carte de excepție:

„Castelul Huniade. De la reședință regală la sediu de muzeu” de Zsuzsanna Kopeczny.  Cu o istorie bogată și fascinantă, Castelul Huniade se înalță impunător în inima Cetății Timișoarei. Acest edificiu istoric, străjuit de trecutul său nobil, este o mărturie vie a evenimentelor și personalităților care i-au dat gloria și prestigiul pe care le are astăzi.

Construit inițial între anii 1307 și 1315, în timpul regelui Carol Robert de Anjou, Castelul Huniade a fost ridicat cu măiestrie de meșteri italieni.

Inițial folosit ca reședință regală și ulterior ca sediu al comitelui de Timiș, castelul și-a cunoscut transformări și reconstrucții de-a lungul secolelor.

În anii 1407-1424, sub comitelui Pippo Spano de Ozora, castelul a fost reconstruit, redându-i-se frumusețea și splendoarea.

De-a lungul istoriei sale, castelul a trecut prin numeroase etape de renovare și reconstrucție, suferind daune în timpul asediilor și războaielor.

În 1856, lucrările de reconstrucție au fost finalizate, dându-i castelului forma sa actuală. Începând cu anul 1948, Castelul Huniade a devenit sediul prestigios al Muzeului Banatului.

În această nouă etapă, castelul a fost restaurat și adăpostește acum colecții valoroase și expoziții care ilustrează istoria și cultura regiunii Banat.

Astăzi, Castelul Huniade se află în renovare. Cu arhitectura sa impunătoare și atmosfera sa încărcată de istorie, castelul este un simbol al mândriei și frumuseții culturale a orașului Timișoara.

Alte două cărți lansate au fost: „Mănăstirea Cisterciană de la Igriș din perspectiva cercetărilor arheologice”, de dr. Daniela Tănase și „Nobili şi demnitari ai Banatului montan medieval şi premodern” (studii istorice) de Ligia Boldea.

Comentarii

comentarii