Acasă Politica Câştigătorii conducerilor din CLT şi CJT îşi trimit reciproc Opoziţia după şerveţele...

Câştigătorii conducerilor din CLT şi CJT îşi trimit reciproc Opoziţia după şerveţele parfumate pentru grupurile sanitare

DISTRIBUIȚI

stangadreaptaPrimarul ales al Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că dacă i se impun viceprimari din rândul Stângii, îi va trimite să cumpere pixuri şi şerveţele parfumate pentru grupurile sanitare, adică exact ceea ce face PSD cu liberalii din CJT, numai că PSD+UNPR nu au spus-o, ci direct aplică.
Până săptămâna viitoare, Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş trebuie să-şi valideze forurile şi conducerile, cu excepţia primarului care a fost ales prin votul direct al electorilor. Cum, nici PSD, nici PNL nu au reuşit să obţină scoruri care să le asigure majorităţi confortabile, negocierile sunt în toi, pentru că în politică se joacă totul până la ultima carte, că aşa e în … poker. Pentru că, ce altceva este politica românească, decât un soi de calealma, de joc de poker, nu de şah. dacă strategiile ar fi ca în jocul de şah, asta ar presupune strategii, candidaţi pregătiţi şi întotdeauna, „unul şi mai bun de rezervă”, calm, stăpânire şi de sine, şi a electoratului, ofertă atractivă care să-i seducă pe alegătorii de la care să primeşti şi respectul cuvenit că le rezolvi marile proiecte şi că nu le-ai vândut gogoşi necopţi.

În CLT, PNL are 12 mandate, PSD – 9, PMP – 2, UDMR – 2, ALDE – 1, Adrian Orza (independent) -1.

În CJT, PSD are 15 consilieri, PNL – 11, UNPR – 3, ALDE – 2, PMP – 2. Restul de locuri până la 37 se vor aloca prin redistribuiri între aceste partide.

Prin noi alianţe, Stânga din CLT ar putea avea 10 mandate, respectiv, cele 9 mandate ale PSD plus 1 de la ALDE, potrivit protocolului de la nivel naţional (PSD – UNPR – ALDE), în timp ce Dreapta ar putea aduna 16 mandate, reprezentate de cele 12 mandate ale PNL plus 2 de la PMP, 2 de la UDMR. Votul independenţilor este mai greu de luat la socoteală, pentru că poate sări din coşul unui în al celuilalt, în funcţie de dorinţa personală.
În CJT, Stânga poate lua în calcul, deocamdată, 20 de mandate (15 de la PSD, 3 de la UNPR şi 2 de la ALDE), iar Drepata ar putea ajunge la 13 mandate, înainte de redistribuiri.
Este clar că în CJT, Dreapta putea obţine scor mai mare dacă avea un alt cap de listă şi dacă de la nivel central. La aceasta s-au adăugat bâlbâielile de la nivel central, pornite din 2013, după ce USL câştigase alegerile pe linie, Ponta s-a văzut cu sacii în căruţa Guvernului, ca premier, după care PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, chiar dacă nu era lider al PSD, a încercat să-i tragă preşul de la Cotroceni de sub picioarele lui Antonescu. Şmecheriilor PSD, PNL nu a avut un răspuns pe o măsură în interesul PNL, ci a urmat scindarea, ALDE rămânând în sânul PSD.
Aceste malfuncţii au avut urmări şi la nivel local şi am ajuns să vedem că Dreapta nu se poate constitui din PNL, ci a trebuit să coaguleze şi PDL, ba mai mult, şi PMP, chiar dacă nu sub parafa Bucureştiului. Şi iată-ne de unde am plecat: PSD, un partid nesincer în alegeri, dar cu strategii bine gândite. Pentru că tot mai multe voci susţin că „supărarea” lui Titu Bojin pe PSD Timiş a fost una formală, dovadă fiind faptul că acum se înţelege foarte bine cu Grindeanu, iar Liviu Dragnea nu a anunţat sancţiuni împotriva acestei apropieri. Astfel, Stânga ia toată conducerea CJT: preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, prin Sorin Grindeanu (PSD) şi UNPR-iştii plecaţi din PSD, Titu Bojin şi Viorel Matei.
În partea Dreptei, vedem că am ajuns ca aceasta să fie formată tot din bătrânul PNL, de care s-au prins ca un ataş pentru spălare, băsiştii PDL şi PMP. Cu pierderea ALDE. „Marele perdant” al alegerilor locale este partidul doamnei Maria Grapini (PPUSL), care a dispărut complet şi din CLT şi din CJT.
Desigur, au mai fost ani când în judeţul Timiş nu au ţinut protocoalele centrale, iar PSD şi PNŢCD au funcţionat de minune, sub strategii creionate la ore adânci din noapte, de adevăraţi … „doctori” ai politicii.

Comentarii

comentarii