Acasă Economic CCIAT și KPMG Tax SRL organizează seminar interactiv cu privire la provocările...

CCIAT și KPMG Tax SRL organizează seminar interactiv cu privire la provocările RO e-Factura

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș KPMG Tax SRL organizează un seminar interactiv în care vor fi prezentate provocările raportării RO e-Factura, noile cerințe privind raportarea de sustenabilitate – Taxonomia UE CBAM – Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră marți, 28 noiembrie 2023, la Timișoara.

 În prezent, digitalizarea ANAF prin raportarea RO e-Factura încă dă bătăi de cap contribuabililor din România. Prin înlocuirea treptată a Directivei privind raportarea nefinanciară (NFRD) cu noua Directivă de raportare corporativă de sustenabilitate (CSRD), domeniul de aplicare se extinde considerabil, impactând un număr de aproximativ 50.000 de companii europene și non-europene care operează pe piața UE. CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) reprezintă un element cheie al pachetului “Fit for 55” al Uniunii Europene.

Acesta este dezvoltat pentru a combate emisiile de carbon, prin introducerea unei taxe pe carbon aplicabilă importurilor de produse provenite din industrii intens poluante.

”Ne propunem ca, în cadrul evenimentul organizat, să acoperim temele de actualitate atât din perspectiva legislativă, cât și din perspectiva practică a contribuabililor care trebuie să implementeze aceste măsuri. Facturile electronice sunt din ce în ce mai utilizate în relațiile B2B”, explică CCIAT.

În timp ce unii contribuabili au deja această obligație începând din anul 2022, începutul anului 2024 va fi următorul termen major în ceea ce privește calendarul implementării sistemului de facturare electronică în România.

Astfel, începând din ianuarie 2024 toți contribuabili vor face obiectul acestei raportării. Având în vedere noile mecanisme de trimitere și primire a facturilor electronice și până la generalizarea acestora, considerăm acest eveniment o bună oportunitate să dezbatem regulile aplicabile în cazul acestui sistem, precum și împărtășirea experienței noastre în raportarea facturilor electronice și prezentarea unei aplicații care va face mai facilă descărcarea și conversia facturilor primite prin sistemul RO e-Factura – mai explică organizatorii.

Raportarea de sustenabilitate – într-o lume aflată în plin proces de transformare, sustenabilitatea devine o preocupare constantă atât a autorităților, cât și a mediului de afaceri.

Organizațiile, indiferent de domeniul de activitate sau de mărimea acestora, trebuie să asigure dezvoltarea sustenabilă prin realizarea tranziției către noi modele de business. Pentru a se asigura că întreprinderile operează într-un mod durabil și în conformitate cu principiile ESG, Uniunea Europeană a adoptat Directiva privind Raportarea de Sustenabilitatea a Companiilor (CSRD), care modifică fundamental principiile actuale de raportare a sustenabilității.

 Directiva a intrat deja în vigoare, iar normele vor începe să se aplice între 2024 și 2028. Regulamentul privind Taxonomia UE reprezintă un mecanism de clasificare a activităților economice sustenabile care are ca scop direcționarea fluxurilor de capital către investițiile durabile din punct de vedere al mediului.

Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM) reprezintă un element esențial al strategiei europene pentru abordarea provocărilor climatice. Acest regulament se concentrează pe instituirea unei taxe asupra produselor cu emisii mari de carbon importate, cu scopul de a asigura protecția mediului și de a impune cerințe stricte producătorilor din afara Uniunii Europene în ceea ce privește emisiile de carbon.

Prin intermediul acestui regulament, UE se angajează să reducă impactul său asupra mediului și să stimuleze țările cu standarde climatice mai puțin riguroase să adopte măsuri similare.

Companiilor vizate de aceste măsuri le revin obligații de raportare în perioada de tranziție, începând cu luna octombrie 2023 până la 31 decembrie 2026.

Printre produsele vizate se numără în prezent cimentul, aluminiul, fierul, oțelul, îngrășămintele, hidrogenul și energia electrică, deși se așteaptă ca, în cele din urmă, CBAM să acopere toate produsele vizate de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

 Gazdele acestui eveniment sunt specialiștii KPMG: • Alin Negrescu, Tax Partner • Adina Bănici, Tax Associate Director, Biroul din Timișoara • Alexandru Tudor, Tax Senior Manager • Corina David, Tax Senior Manager, Biroul din Timișoara • Vlad Foica, Tax Senior Manager, Biroul din Timișoara • Dan Morar, Associate Manager, ESG Advisory Echipa de Consultanță Fiscală din Timișoara a KPMG în România este cea mai mare din afara Bucureștiului.

Acesta este rezultatul eforturilor neîntrerupte din ultimii 16 ani pentru dezvoltarea afacerii pentru clienții din zona Timișoara.

Suntem poziționați optim pentru a oferi o abordare integrată, personalizată, cu o echipă de profesioniști cu expertiză vastă.

Taxa de participare este de 180 lei / participant, exclusiv TVA. Vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră pe email, până în data de 24 noiembrie 2023, la adresa adragut@kpmg.com (pentru emiterea facturii fiscale vă rugăm să transmiteți în momentul înscrierii și datele de facturare). Locația: KPMG, ISHO Offices B-dul Take Ionescu nr. 50, Clădirea A, Etaj 7 Perioada de desfășurare: 28.11.2023, orele 9:00–12:30 (8:30–9:00 primirea participanților) Mai multe detalii: Alexandra Drăguț, KPMG, tel: 0756 068 199, e-mail: adragut@kpmg.com sau Laura Barbu, consultant cameral, tel: 0720 444 121, e-mail: lbarbu@cciat.ro.

Comentarii

comentarii