Acasă Politica CCR alegeri – Traian Băsescu va fi validat miercuri în funcţia de...

CCR alegeri – Traian Băsescu va fi validat miercuri în funcţia de preşedinte al României

DISTRIBUIȚI

Curtea Constituţională a stabilit luni seară, cu unanimitate de voturi, că Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale din România, urmând să fie validat în funcţie miercuri, la ora 10.00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.
Tot luni, Curtea Constituţională a respins cererea de anulare a alegerilor desfăşurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie al României, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator, se arată în comunicatul CCR remis luni.
De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizările formulate de Alianţa PSD+PC, Organizaţia judeţeană Caraş-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central şi transmise spre soluţionare Curţii Constituţionale, precum şi contestaţia formulată de Alianţa PSD+PC – Arad.
Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea şi senatorul Dan Şova au depus, marţi, 8 decembrie, la CCR, contestaţia prin care PSD a cerea anularea turului II al alegerilor şi au precizat că vor sesiza BEC în vederea renumărării voturilor din anumite judeţe.
Vineri, 11 decembrie, CCR a anunţat că Biroul Electoral Central trebuie să reia numărarea voturilor declarate nule şi să prezinte rezultatul numărătorii cel târziu luni, 14 decembrie, la ora 15.00.  În consecinţă, membrii BEC au început, încă de vineri seară, această operaţiunie.
În urma renumărării voturilor nule, Biroul Electoral Central a anunţat luni, la ora 14.00, că, după verificarea celor 138.476 de voturi declarate iniţial nule, 2.247 de voturi au fost găsite valabile, dintre care 1.260 pentru Traian Băsescu, iar 987 pentru Mircea Geoană.
Rezultatul renumărării voturilor nule a fost trimis în cursul zilei de luni la Curtea Constituţională. 
Curtea Constituţională are competenţa de a soluţiona contestaţiile ce se depun privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, un eventual câştig de cauză ducând la anularea scrutinului şi la organizarea unui nou tur de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
În Legea pentru alegerea preşedintelui României, Legea 370/2004, la articolului 24 se arată: "Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor".
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei. Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor, se mai precizează în lege.  În şedinţa din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constituţională, în temeiul art.146 lit.f) din Constituţie, art.2 alin.(2) şi art. 24 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi al art.37 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, s-a pronunţat după cum urmează:
– prin Hotărârea nr. 39 din 14 decembrie 2009, a Hotărârile sunt definitive şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
De asemenea, hotărârile se afişează pe pagina de Internet a Curţii Constituţionale, la adresa www.ccr.ro, rubrica Alegeri prezidenţiale 2009.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii