Acasă Actualitate Ce condiţii trebuie respectate pentru sacrificarea mieilor în pieţele din Timişoara şi...

Ce condiţii trebuie respectate pentru sacrificarea mieilor în pieţele din Timişoara şi din Timiş?

DISTRIBUIȚI

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş va derula, în perioada 23 aprilie – 4 mai, pe întreg teritoriul judeţului, un program de activitate adaptat la specificul activităţilor comerciale cu animale vii şi produse de origine animală şi nonanimală, cu ocazia sărbătorilor pascale.

Măsuri sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor

Dr. Radu Popa, directorul DSVSA Timiş, a precizat că, în aceasta perioadă, este asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, conform programului de lucru afişat la punctele de control sanitar veterinar din pieţele agroalimentare, program în care se menţionează persoana responsabilă şi numărul de telefon, la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

D.S.V.S.A. Timiş a notificat în scris toate primăriile, precum şi  S.C. PIEŢE S.A. Timişoara, despre condiţiile minime de funcţionare a punctelor de tăiere miei. Astfel, în conformitate cu prevederile normelor în vigoare, autoritatea sanitară veterinară judeţeană autorizează amenajarea temporară a unor spaţii în care să fie asigurate condiţiile de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară (jupuire şi eviscerare parţială) a mieilor şi iezilor. În acest sens, primăriile şi respectiv SC PIEŢE SA au obligaţia să anunţe DSVSA în scris despre intenţia de amenajare a unor astfel de spaţii, în vederea verificărilor necesare, privind condiţiile de igienă şi ulterior asigurarea şi organizarea personalului de specialitate pentru supravegherea sanitară.

Cerinţe sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor la comercializarea animalelor vii si produslor din carne:

1. Mieii şi iezii destinaţi comercializării, inclusiv tăierii în abatoare sau puncte de tăiere, trebuiesc identificaţi prin crotaliere şi însoţiţi de formular de mişcare, emis de medicul veterinar de la locul de origine al acestora.

2. Se admit pentru sacrificare în vederea consumului public, numai  animale sănătoase, crescute în gospodării, ferme, stâne  şi localităţi  indemne de boli transmisibile.

3. Se vor respecta regulile de protecţie a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, conform prevederilor legale, cu modificările şi completările ulterioare.

4. Sacrificarea mieilor este permisă numai în abatoarele sau punctele de tăiere autorizate sanitar veterinar.

5. Depozitarea şi comercializarea  cărnii de miel se permite numai în spaţii în care  este asigurată o temperatură şi o stare de igienă  corespunzătoare.

6. Carcasele aduse spre valorificare de către producători, vor fi marcate cu ştampilă şi vor fi însoţite de certificatul sanitar veterinar de transport eliberat de medicul veterinar care a examinat animalele înainte şi după tăiere şi de carnetul de sănătate al animalelor. Carcasele de miel vor fi obligatoriu însoţite de organe. Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar, fără certificate sanitare veterinare de transport sau fără organe, se vor confisca.

7. Medicul veterinar responsabil de supravegherea sanitară veterinară a locului amenajat temporar pentru sacrificare miei, va examina carcasa şi organele, va recolta splina şi ileonul de la ovinele  de toate vârstele, craniul  inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vârstă de peste 12 luni, considerate material de risc specific – pe care le va depune în containerul special amenajat, marcat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

8. Materialul de risc specific trebuie să fie dirijat către o unitate de distrugere autorizată. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare, intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.

Comentarii

comentarii