Acasă Special Ce iese din două fracturi

Ce iese din două fracturi

DISTRIBUIȚI

srsÎntâlnirea de lucru dintre Donald Trump și Klaus Iohannis are și un aspect cu totul neobișnuit. Cel puțin în aparență, sunt puse față în față două fracturi. Care sunt silite să găsească soluția pentru a treia fractură. Administrația lui Donald Trump a pornit la drum într-un mod extrem de controversat. Președintele Statelor Unite joacă pe muchie de cuțit, iar Klaus Iohannis, omul din fața lui, nu are, așa cum și-a dorit, un guvern al său. Dimpotrivă, are un guvern și o majoritate ostile. Și, împreună, cei doi ar trebui să găsească leacul pentru o a treia fractură majoră. După 70 de ani, alianța dintre Germania și Statele Unite s-a deteriorat.
Este limpede că obiectivul acestei întâlniri din Biroul Oval, inițiată de Donald Trump, nu se reduce doar la un semnal de recunoștință dat de liderul american reprezentantului unui stat care și-a dovedit, pe deplin și constant, loialitatea față de Washington. Oricât de pragmatic ar fi Trump, solicitările lui nu se vor reduce doar la exploatarea resurselor energetice ale României, la ocuparea unei poziții privilegiate la Marea Neagră ori la achizițiile de armament pe care Bucureștiul urmează să le facă, plătind, în viitorii ani, între 8 și 10 miliarde de dolari fabricanților din Statele Unite. La limită, dacă cumva acest proiect va fi discutat, discuția nu se va reduce nici măcar la mutarea, pe teritoriul României, a bazei militare americane de la Incirlik, pe motiv că Turcia a devenit nesigură. E clar că America vrea mai mult decât atât de la un stat aflat la frontiera sud-estică NATO. Washingtonul încearcă, oricât ar fi de straniu, cumințirea Germaniei prin intermediul României.
Dacă, în linii mari, știm cam între ce limite vor fi formulate solicitările lui Donald Trump, ceea ce România va cere în schimb reprezintă o adevărată enigmă. A fost lansat zvonul conform căruia Klaus Iohannis, înainte a pleca la Washington, a avut o întâlnire cu liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cu care ar fi căzut de acord asupra mandatului său la Casa Albă. Rămâne de văzut dacă această informație se confirmă sau nu. Dar chiar dacă se confirmă, Klaus Iohannis tot nu are, în spate, voința politică necesară pentru a-și lua angajamente pe termen lung fața de Donald Trump și pentru a reorienta politica externă a Bucureștiului la nivel regional, european și global. O asemenea strategie nu ar putea fi asumată, chiar și de către un președinte aflat în armonie cu majoritatea parlamentară, fără un acord formal al legislativului. În absența unui asemenea acord, niciun angajament cât de cât relevant nu funcționează.
Cu atât mai mult nu funcționează cu cât cei doi parteneri de dialog sunt, fiecare în felul lui și păstrând respectuos proporțiile, expresii ale unei fracturi. Deși abia a câștigat alegerile, Donald Trump este ținut în gardă de o opoziție extrem de puternică, virulentă și chiar violentă, care apare chiar și în propriul partid. Și este supus unei anchete a procurorilor, dar și a Congresului care se poate dovedi devastatoare. Iar despre Klaus Iohannis nu mai sunt necesare explicații. Al doilea mandat al său este pus între paranteze. Și nu se știe prea bine nici cum îl va încheia pe primul.
Se știe că, până în prezent, Iohannis a executat ad litteram tot ceea ce i-a cerut cancelarul Angela Merkel în mod direct sau prin interpuși. Dar, astăzi, s-a creat o situație cu totul și cu totul nouă și extrem de periculoasă. După ce, timp de 70 de ani, Statele Unite au susținut financiar, logistic, politic și militar recrearea unei Germanii puternice și unificate, iată că doamna Merkel îi dă Americii cu tifla, anunțând, în tremeni expliciți, un divorț de aliatul ei. Și fiind locomotiva Uniunii Europene, e clar că Berlinul va încerca din răsputeri să îndepărteze Europa de Statele Unite. În această confruntare extrem de dură, Klaus Iohannis, ca persoană, este prins la mijloc. Antrenând după el și România. Dar dacă președintele este fracturat, România nu se poate fractura. La fel cum America nu se poate fractura dacă Donald Trump e fracturat. În schimb, raporturile dintre Statele Unite și Germania vs Europa, antrenând și România, s-ar putea fractura.
Întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Donald Trump are tote șansele să iasă foarte prost. Soldându-se cu consecințe nefaste pentru el însuși și pentru România. Dar are și toate șansele să iasă foarte bine, în măsura în care reprezentantul României știe ce vrea. Dar știe?
Ceea ce mie personal nu îmi place deloc, ceea ce nu miroase a bine este că putem intui cu relativă precizie care vor fi solicitările lui Donald Trump și între ce parametri vor varia acestea, dar nu știm nimic despre ceea ce România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, este pregătită să ceară în schimb. Nu poți să te așezi la masa negocierilor fără câteva scenarii foarte precise în cap. Sau poate nu este o masă a negocierilor. Poate, cine știe, Iohannis a plecat la Washington pe post de slugă. Cu singurul obiectiv de a execută, întocmai și la timp, comenzile Casei Albe. Chiar și în acest scenariu negru, el tot va avea o surpriză. Pentru că nu va întâlni, în persoana lui Donald Trump, un vătaf. Sau un sultan. Sau un kaizer. Va întâlni pur și simplu un negociator. Un om care face afaceri de stat. Care cere și oferă la schimb după ce se tocmește la sânge. Ar fi complet debusolat Donald Trump, dacă ar descoperi că nu are cu cine negocia în persoana lui Klaus Iohannis.
Dar să fim totuși optimiști. Poate, cine știe, se va petrece o minune. Dacă nu ne ajută înțelepciunea, buna pregătire și cunoașterea temeinică a psihologiei celeilalte părți, poate ne ajută Dumnezeu.

Comentarii

comentarii