Acasă Economic Ce schimbări aduce Codul Fiscal pentru anul 2015?

Ce schimbări aduce Codul Fiscal pentru anul 2015?

DISTRIBUIȚI

ey conferintaA 5-a Conferinţă de fiscalitate organizată de EY România

A 5-a conferinţă anuală de fiscalitate organizată de EY România la Timişoara s-a desfășurat miercuri, 4 februarie, la Hotel Timişoara. În cadrul conferinţei, specialişti români de top din domeniul consultanţei fiscale au discutat despre modificările recente aduse Codului Fiscal, precum şi despre alte reglementări fiscale şi contabile care vor fi relevante în anul 2015.
Conferinţa s-a axat pe impactul celor mai recente modificări legislative în domeniul fiscal, precum şi pe discuţii în ce priveşte modificările reglementărilor contabile şi evoluţia practicii judiciare în materia disputelor fiscale.
Miruna Enache, partener al Departamentului de Asistenţă Fiscală, a menţionat: “Pentru noi este important să aducem în prim-plan ultimele prevederi legislative dar şi tendinţe practice în ceea ce priveşte fiscalitatea. Asta pentru că în contextul economic actual este foarte important să asiguri conformitatea cu cerinţele legislative. Un contribuabil bine informat are astfel avantajul de a cunoaşte inclusiv unele lacune legislative şi potenţiale interpretări şi de a lua astfel decizii în cunoştinţă de cauză.”
Alexandru Grecu, manager în cadrul Departamentului de Asistenţă Fiscală din Timişoara, a precizat: “În ceea ce privește impozitele directe, principalele aspecte discutate se referă la impozitul pe construcții, scutirea pe impozit a profitului reinvestit, soluţia fiscală individuală anticipată, precum şi alte aspecte fiscale relevante în anul 2015. Pentru anul acesta sperăm într-o stabilitate legislativă în ceea ce priveşte impozitarea, care să ofere predictibilitate mediului de afaceri şi care să fie însoțită de precizări practice în zonele unde aplicarea legislaţiei fiscale nu este tocmai clară.”
Inga Ţîgai, Manager în cadrul Diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale, a precizat: „Un punct important de interes pentru contribuabili se referă la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la nivel de angajator cu 5%, împreună cu redirecţionarea aceleiaşi cote de 5% din CAS la nivel de angajat către Pilonul 2 de pensii, al căror impact se va putea însă evalua doar pe termen lung”. Claudia Sofianu a sumarizat şi modificările aduse pe parcursul anului 2014 de care ar trebui să ţină cont contribuabilii. În plus, ea a menţionat şi studiul EY “Wealth under the spotlight 2015” care prezintă evoluţia de politică fiscală internaţională în ceea ce priveşte persoanele cu venituri mari, inclusiv conformarea fiscală voluntară a acestora.
Cu privire la noutăţile aduse taxei pe valoarea adăugată, Nina Sava, senior manager în cadrul Departamentului de Asistenţă Fiscală, a explicat: “Modificările aduse legislaţiei de TVA aplicabile în 2015 se referă în principal la regimul special pentru serviciile “digitale” prestate de către persoane impozabile stabilite / nestabilite în Uniunea Europeană către persoane neimpozabile. Au fost menţionate şi cele mai importante cazuri judecate la Curtea Europeană de Justiţie în anul 2014.
În cadrul secțiunii referitoare la Noile reglementări contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014, susținute de Octavian Bratu, Senior Manager şi Vasile Dincă, Manager, s-au adus în discuţie principalele modificări ale legislaţiei contabile aplicabile începând cu 1 ianuarie 2015. Tematica a inclus prezentarea noilor categorii de entităţi raportoare şi a obligațiilor de raportare ale acestora precum si cele mai importante modificări introduse prin actul legislativ menţionat privind recunoașterea, evaluarea şi clasificarea anumitor elemente patrimoniale.”
Alex Slujitoru, manager în cadrul Practicii de Litigii şi Controverse Fiscale, a reliefat ultimele abordări ale organelor fiscale în materia inspecției fiscale precum și în ceea ce privește procedura de rambursare a TVA. Astfel, în cadrul conferinței au fost prezentate cazuri concrete desfășurate pe parcursul anului 2014 precum noutățile aduse de jurisprudența instanțelor naționale cu privire la măsurile care le poate lua fiscul în cadrul inspecției fiscale, modificarea gradului de risc al contribuabilului, anularea măsurii suspendării înaintea finalizării inspecției fiscale. Nu în ultimul rând, au fost punctate modalitățile practice de evitare a capcanelor legislative precum și interpretările organelor fiscale de natură a prejudicia contribuabilii.
La evenimentul din Timişoara au participat peste 160 de persoane, reprezentând principalele companii româneşti şi multinaţionale din toate domeniile de activitate, de la cel financiar-bancar, până la construcţii, retail, industria de petrol şi gaze, industria farmaceutică şi industria hotelieră. Conferinţa anuală de la Timişoara va fi urmată de conferinţele regionale din Cluj-Napoca, Iaşi şi Chişinău.

Comentarii

comentarii