Acasă Eveniment Cei mai buni cârnaţi bănăţeni au fost degustaţi la Lugoj

Cei mai buni cârnaţi bănăţeni au fost degustaţi la Lugoj

DISTRIBUIȚI

„Căvărănţana” şi Edwin Zaban produc cei mai buni cârnaţi din Banat

Municipiul Lugoj a găzduit, în premieră, o sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai: „Degustarea cârnaţilor bănăţeni – Worschkoschtprob”. Evenimentul, ajuns la cea de-a 33-a ediţie şi organizat de redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”, de această dată în parteneriat cu Primăria Lugoj, a avut loc la Restaurantul „Royal” şi a reunit 14 producători privaţi, care au intrat în concurs cu 17 sortimente de cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu, precum şi 12 firme producătoare de mezeluri, cu 24 de mostre de cârnaţi produşi pentru comerţ. Printre numeroşii participanţi la acest eveniment s-au aflat şi consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz, şi deputaţii Ovidiu Ganţ şi Sorin Stragea. Nu a lipsit primarul Lugojului, Francisc Boldea, care s-a înscris şi în concurs cu un sortiment de cârnaţi de casă, produs după o reţetă proprie. La degustare a fost prezent şi cel mai vârstnic măcelar din Lugoj – Tiberiu Gaşpar, de 92 de ani, precum şi Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor, care a vorbit despre tradiţia breslei măcelarilor şi cârnăţarilor în Lugoj, prezentând şi un steag al acestei bresle, din anul 1921, sfinţit de ziua Regelui Ferdinand I. Discursul principal i-a aparţinut analistului economic Nicolae Ţăran, care a abordat subiectul evenimentului din perspectivă economică.

Preferatul juriului: cârnaţul de mistreţ

În final, după o lungă degustare a bunătăţilor înscrise în competiţie, juriul (alcătuit din câte cinci persoane pentru fiecare categorie) a desemnat câştigătorii. La categoria firme au fost şase câştigători, Premiul I fiind obţinut de societatea „Căvărănţana”, cu cârnaţii de casă „Premium”. La categoria producători privaţi, locul al treilea a fost ocupat de Sauer Wolfgang (cu un sortiment de cârnaţi cu chimen), Horst Martin (cârnaţi de casă picanţi) şi Sorin Marcu (cârnaţi de casă), pe locul doi s-au clasat Dan Boitoş şi Walter Winter, cu sortimente proprii  de cârnaţi de casă, iar Premiul I i-a revenit lui Edwin Zaban, din Lipova, cu un sortiment de cârnaţi de mistreţ. Cei mai buni măcelari au fost recompensaţi cu diplome şi premii constând în aparatură electrocasnică.

O tradiţie veche de mai multe decenii

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ), sub conducerea redactorului-sef  Nikolaus Berwanger. Până în 1989, „Worschtkoschtprob” a fost o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs”, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar in NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori. Cu 18 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Începând de anul trecut, când degustarea a avut loc la Sânnicolau Mare, evenimentul a devenit itinerant, fiind găzduit în fiecare an de altă localitate bănăţeană, decizia fiind luată în funcţie de numărul abonaţilor pe care ziarul german din Banat îi are în respectiva localitate. La baza „mutării” evenimentului din Timişoara stă dorinţa redactorilor de a se apropia de cititori, aşa cum acest lucru se întâmpla şi înainte de 1989. Banater Zeitung apare de la începutul anilor 90 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la Est de Viena, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien.

Comentarii

comentarii