Acasă Eveniment Cei mai tari chimişti se întrec în capitala Banatului

Cei mai tari chimişti se întrec în capitala Banatului

DISTRIBUIȚI

Funeriu deschide Olimpiada Naţională de Chimie de la Timişoara
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vine, duminică, la Timişoara, pentru a participa la deschiderea Olimpiadei Naţionale de Chimie. Peste 400 de elevi din întreagă ţară vor fi cazaţi şi vor mânca în internatele din Timişoara. Ei sunt speranţa de mâine a chimiei româneşti şi se vor duela, timp de două zile, în oraşul de pe Bega. Miza cea mare este accederea în lotul lărgit al Naţionalei României de Chimie.
Cea mai scumpă olimpiadă…
Organizarea olimpiadei naţionale, la care şi-a anunţat participarea şi ministrul Educaţiei, a presuspus costuri extrem de mari. O parte din bani, 40.000 de lei, au venit de la CJT. „A fost un efort susţinut organizarea acestei olimpiade. În primul rând, datorită numărului mare de participanţi, dar şi faptului că olimpiada are şi componentă practică, ceea ce a însemnat o sumedenie de cheltuieli pentru procurarea de substanţe. Pot spune că olimpiada de la Timişoara este una dintre cele mai scumpe din ţară”, ne-a declarat Francisc Halasz, inspectorul şcolar general adjunct de Timiş. Vineri, Halasz susţinea că ministrul Funeriu este aşteptat la Timişoara. El şi-a anunţat prezenţa la festivitatea de deschiderea a olimpiadei, ce are loc la Opera Română, de la ora 10.
Mesele – pline de eprubete şi substanţe
Olimpiada va începe luni, la Colegiul Naţional Bănăţean, cu proba teoretică. Marţi, elevii de clasele VIII-XII vor fi separaţi pentru proba practică, ce se va desfăşura la Liceul Grigore Moisil (clasa VIII), la Colegiul Banăţean (clasa IX), Liceul Azur (clasa X) şi Facultatea de Chimie din cadrul UPT (clasa XI-XII). „Cei peste 400 de elevi din toată ţara, alături de profesori, vor începe să vină de mâine (n.r. -sâmbătă) la Timişoara. Ei vor fi cazaţi şi vor mânca în cinci internate şcolare din oraş. Proba practică presupune pentru fiecare elev substanţe şi ustensile. Vor exista elevi care au şi 50 de vase în faţă. Au fost multe sponsorizări şi am reuşit să ne descurcăm”, spune Monica Seviciu, inspectorul şcolar de fizică – chimie din cadrul ISJ Timiş. Toate probele vor începe la ora 9.30. Primele rezulate vor fi afişate pe 2 februarie, când se pot depune şi contestaţiile. Pe 3 februarie are loc selecţia lotului lărgit al echipei României de chimie. Premierea câştigătorilor va avea loc pe 5 februarie. 15 elevi din Timiş participă la întrecerea celor mai buni chimişti din România.

 

Comentarii

comentarii