Acasă Actualitate Cele mai multe mașini abandonate se află la intrarea în cimitirul din...

Cele mai multe mașini abandonate se află la intrarea în cimitirul din Calea Șagului din Timișoara

DISTRIBUIȚI

masina abandonataCu siguranță că cele mai multe mașini abandonate în același loc se află la intrare în cimitirul din Calea Șagului, de pe strada Vulturilor, din Timișoara, unde numai pe un areal de câțiva metri se află șapte autoturisme, unele dintre ele cu atenționarea Poliției Locale lipită pe geam.

De atâta așteptare, câteva au cauciucurile putrede, caroseriile sunt cuprinse de rugină, geamurile sunt sparte, iar gunoaiele s-au adunat în jurul roților. Imaginea nu numai că e dezolantă, chiar la intrare în cimitir, dar aceste mașini reprezintă și surse de poluare cu substanțe periculoase, fiindcă apa de ploaie se infiltrează la motoare. Mai mult, acestea ocupă și inutil parcările. Este clar că proprietarilor nu le pasă de ele, iar soluția este ca acestea să fie ridicate de acolo de către Poliția Locală. Din păcate, simpla sesizare a unui autovehicul ca fiind abandonat nu înseamnă că imediat acesta este ridicat, procedura pentru ridicarea vehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe domeniul public sau privat al statului e pe o metodologie prevăzută de lege care implică întocmirea a numeroase documente şi respectarea termenelor pentru ducerea lor la îndeplinire. Prin urmare polițiștii locali sunt legați la mâini, să spunem așa. De fapt, problema sutelor de mașini abandonate pe străzi reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu ale Timișoarei, pe lângă poluarea cu deșeuri și olfactivă, de la fabrica de cauciucuri Continental și de la alte unități economice. Situația devine tot mai gravă, în contextul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, de aceea trebuie găsite soluții urgente.
Prin urmare, Poliția Locală Timișoara a demarat de anul trecut o campanie amplă de depostare a autovehiculelor abandonate pe domeniul public, cu scopul eliberării locurilor de parcarea din cartiere, unde cetățenii au reclamat în numeroase rânduri existența de autovehicule abandonate de proprietari. În cadrul acestei campanii s-a solicitat sprijinul populației, timișorenii fiind încurajați să sesizeze locațiile în care există astfel de mașini transformate în rable care conferă un aspect inestetic, ocupă locuri de parcare și s-au transformat în foarte multe cazuri în focare de infecție. În urma campaniei și cu sprijinul cetățenilor au fost înregistrate un număr de 798 sesizări cu privire la 1.041 autovehicule abandonate. În anul 2016 au fost rezolvate un număr de 757 sesizări referitoare la 963 autovehicule, 66 dintre rămânând în lucru. Poliția Locală Timișoara susține că, din totalul sesizărilor soluționate, un număr de 386 autovehicule au fost ridicate de proprietari, 522 nu se încadrează în categoria autovehiculelor abandonate având taxele și impozitele plătite la zi sau nefiind în același loc de cel puțin un an de zile, așa cum prevede Legea 421/2002, iar 55 de autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public de SC Drumuri Municipale SA. De asemenea, un număr de 20 de proprietari care deși au fost somați să își ridice autovehiculele lăsate în paragină nu s-au conformat au fost sancționați cu amenzi de 20.000 lei.

 

Comentarii

comentarii