Acasă Actualitate Celulele libertății – expoziție cu ziare apărute în timpul revoluției din 1989...

Celulele libertății – expoziție cu ziare apărute în timpul revoluției din 1989 – la Filarmonica Banatul

DISTRIBUIȚI

În foaierul Filarmonicii Banatul Timişoara, vineri 13 decembrie, la ora 17.00, a fost deschisă expoziția cu ziare apărute în timpul Revoluției Române din Decembrie 1989, intitulată Celulele libertății, de către Muzeul presei din Jimbolia.

Au fost expuse o serie de pagini de ziare cu articole și titluri care pentru acea perioadă erau șoc: Dictatura a căzut! Scriu în libertate! Cuvântul e liber, presa e liberă! Trăiască libertatea! sau Poporul român a înviat! Cine sunt teroriștii? Revoluția din stradă și din fața televizorului sau Comunicat către țară al Frontului Salvării Naționale.

Alte titluri incendiare pentru acea perioadă: Revoluția cu mâinile goale, Tribut de sânge, Condamnarea unei epoci, Pom de Crăciun pe graniță, Bună dimineața la Moș Ajun, Bine ai venit Românie în România! Clipe fierbinți pe frontul renașterii țării – Martiriul Timișoarei, Se trage…! Pâinea caldă a cuvântului tipărit, Spațiu al groazei, suferinței și speranței, Timișoara 16 -24 decembrie 1989, La Timișoara, martor ocular, Pânda sau Stenogramele durerii.

Aceste titluri au fost culese din România liberă, Luptătorul bănățean, Tineretul liber, Flacăra libertății și Drapelul.

Prezentăm și o parte dintr-un editorial iscălit de locotenentul Valentin Bușoi:

”E de-a dreptul minunat ce s-a întâmplat la noi. O dictatură odioasă a fost răsturnată. Am simțit atunci eliberarea de frică. Putem în sfârșit să vorbim liber. Nu ne mai temem că s-ar putea să fie răstălmăcite cuvintele noastre, că am devenit indezirabili și ca atare aspru și pe nedrept pedepsiți….”.

Alt articol de opinie cu titlul ”Scriu în libertate”

”Scriu în libertate, dragii mei compatrioți, și nu poate fi o mai mare fericire pentru un om care s-a îndreptat spre această profesie numai ș numai cu acest gând.

Scriu pentru voi încercând să fiu ceea ce am dorit întotdeauna să fiu, ceea ce trebuie să fie un ziarist, aici și acum la noi în România și oriunde în lume: privirea și gândul vostru asupra lumii, aducându-vă mereu în față, realitatea, adevărul și numai adevărul, alături de condamnarea cea mai severă a tot ceea ce e minciună, corupție, ticăloșie, indiferent unde se manifestă aceasta și mai ales, atunci când, fapt odios și mârșav, acestea se manifestă la cei care sunt puși (aleși n.r) să ne conducă.

Scriu pentru prima dată în libertate, dragii mei compatrioți, și acum în acest prim articol al meu tremur de mare bucurie și aproape plâng…”, mărturisea un autor în acest articol nesemnat, probabil tot de frică.

Comentarii

comentarii