Acasă Cultura Cenaclul „Pavel Dan” al Casei Studenţilor Timişoara îşi reia activitatea şi face...

Cenaclul „Pavel Dan” al Casei Studenţilor Timişoara îşi reia activitatea şi face noi înscrieri

DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai longevive cenacluri literare din Banat, Cenaclu „Pavel Dan” al Casei Studenţilor Timişoara, îşi reia activitatea, pe anul universitar 2012-2013, marţi, 9 octombrie, de la ora 18.30, în sala de la parter. Poetul şi publicistul Eugen Bunaru, coordonatorul cenaclului, a subliniat că prima întâlnire va avea un caracter organizatoric. În plus, studenţii iubitori şi creatori de literatură sunt invitaţi să se înscrie în cenaclu.

„Sunt bineveniţi pasionaţii de literatură din liceele şi facultăţile din Timişoara, dar şi din celelalte oraşe din Timiş”, a declarat Bunaru. Referent cultural este poetul Aleksandar Stoicovici.

În anul 1958, a luat fiinţă, în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Timişoara, un cenaclu literar având, la acea oră, două secţiuni: un cerc de proză şi unul de poezie. Din 1965 şi până-n prezent – cu modificări pasagere – se numeşte Cenaclul „Pavel Dan“. De-a lungul timpului, multe generaţii de scriitori şi-au recunoscut cu plăcere sorgintea „paveldanistă“. Amintim doar câteva nume: Cornel Ungureanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Petre Ilieşu, Marcel Tolcea, Eugen Bunaru, Robert Şerban.

Din 1980 îşi începe „stagiunea estivală“ tabăra de creaţie literară de la Crivaia care a reunit, în repetate rânduri, alături de studenţi, scriitori din marile centre culturale ale ţării, cât şi membrii cenaclului „Semenicul“, din Reşiţa, (îndrumat de regretatul poet Ion Chichere), oaspeţi aproape permanenţi.

1996 este anul care marchează debutul Concursului Naţional Studenţesc de Creaţie Literară, desfăşurat sub egida cenaclului. Fiecare ediţie s-a finalizat cu editarea unui volum colectiv de debut, conţinând o parte din creaţiile premiate la secţiunile poezie, proză, eseu şi teatru.

Comentarii

comentarii