Acasă Actualitate Centenar bănățean 1919 -2019 – cel mai important eveniment din Timișoara –...

Centenar bănățean 1919 -2019 – cel mai important eveniment din Timișoara – se împlinește sâmbătă. Programul

724
DISTRIBUIȚI

Centenar bănățean 1919 -2019 – cel mai important eveniment aniversar pe care Timișoara îl trăiește în acest an – este pe cale să se împlinească, la sfârșitul săptămânii.

Sâmbătă, 3 august, Timișoara va sărbători 100 de ani de la intrarea trupelor armatei române conduse de către colonelul Virgil Economu în oraș, un moment unic care va fi reconstituit începând cu ora 10.00 în Piața Unirii din Timișoara.

Peste 700 de militari, 40 de mijloace tehnice, elicoptere, Detașamentul de Cavalerie și Detașamentul de Gardă de Onoare al Jandarmeriei Române participă în 3 august la manifestările dedicate Centenarului Timișoarei

Jandarmeria Română, Prefectura și Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara lansează invitația de a participa la acest moment de înalta trăire tuturor celor ce simt românește, tuturor celor ce percep importanta acestui act istoric.

Reconstituirea va fi urmată de o defilare cu tehnică militară și personal, ce se va derula pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul și Catedrala Mitropolitană.

Aceste momente festive se vor desfășura grație sprijinului acordat Primăriei Timișoara de către partenerii acestui proiect de importantă istorică pentru Banat și România.

Este vorba de Ministerul Apărării Naționale, Instituția Prefectului Timiș, Detașamentul Brigăzii 18 Cercetare- Supraveghere ”Decebal”, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Penitenciarul Timișoara, Mitropolia Banatului, Asociația Eugeniu de Savoya, Teatrul Național Timișoara, Tvr Timișoara.

La loc de cinste se situează participarea Detașamentului de Cavalerie și a Gărzii de Onoare ale Jandarmeriei Române, care vor veni de la București, dar și a militarilor Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” aparținând unităților din București, Brad și Timișoara.

De asemenea, peste 40 de mijloace tehnice vor putea fi văzute în cadrul defilării de pe Bulevardul Republicii, iar 3 elicoptere vor survola spațiul aerian.

De asemenea, în cadrul momentului de reconstituire din Piața Unirii, vor participa peste 60 de militari și 6 călăreți, îmbrăcați în ținute militare specifice acelor timpuri, din urmă cu 100 de ani.

În plus actorii Teatrului Național din Timișoara, în frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, vor da viață personajelor vremii: prefect Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primar Josef Geml, vice- prefect Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton.

Textele au fost culese din ziarul Dacia, ediția din 4 august 1939 .

Programul:

3 august 2019 – ora 9.00 – 9.45
Pe ecranul atașat tribunei amplasate în Piața Unirii, în fața Muzeului de Artă, vor rula imagini într-un film realizat de către Tvr Timișoara cu privire la momentul istoric al intrării trupelor armatei române în Timișoara la 3 august 1919.

Prezentatorul Florin Mihoc va face o evocare a acestui moment împreună cu istorici invitați.

9.45 – 10.00 Ceremonial militar- religios:

Întâmpinarea oficialităților. Prezentarea onorului. Salutarea drapelului de luptă. Ocuparea locului în dispozitiv. Intonarea imnului național al României

10.00 – 10.15
Intrarea trupelor armate în Piața Unirii, în ținută de epocă, de pe strada George Cosbuc, situată în dreapta Domului Romano-Catolic, pe o poartă cu flori, în următoarea ordine: Fanfara Pro Amicitia, trupele de jandarmi (întrucât aceste trupe au intrat în Timișoara în 2 august 1919), colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române, surorile medicale, trupele de pompieri .

Participanții vor parcurge Piața Unirii pe traseul prestabilit, marcat cu tricolor, vor trece prin dreptul tribunei, unde colonelul Economu va îndrepta calul spre tribună, va ieși din rând, va descăleca și va urca la tribună, va intra în dialog cu oficialitățile acelor vremuri și va primi un buchet de flori în culorile naționale.

10.15- 10.20 Oficierea serviciului religios
10.20- 10.26 Alocuțiuni- Primar, Președinte CJT, Prefect

10.26- 10.30 Realizarea dispozitivului de defilare
10.30- 10.35 Defilarea detașamentului de onoare

Armata va părăsi dispozitivul prin strada Augustin Pacha, iar Fanfara Pro Amicitia, urmată de colonelul Economu și de trupele în ținute de epoca ( armata, jandarmi, pompieri), vor străbate Piața Unirii, Mărășești, Piața Victoriei.

12:00 Defilare cu mijloace tehnice și personal, pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul și Catedrala Mitropolitană.

Comentarii

comentarii